CEO nu mai vinde cărbune la terţi. Sindicalist: Vor să decimeze compania

Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu va mai vine cărbune terţilor decât de la Cariera Husnicioara. Decizia a venit din partea conducerii companiei energetice pentru ca stocurile de lignit să nu fie afectate. Informaţii că se vinde cărbune „la greu” din cariere au ajuns şi la secretarul de stat Doru Vișan.

Doru Vișan a anunţat că producătorul de energie este la limită cu stocurile de cărbune și că nu a fost înştiinţat de faptul că s-ar vinde cărbune la terți din carierele companiei energetice. El a anunţat verificări și că va interzice astfel de operațiuni. Cu o excepţie. De la Husnicioara, unde este surplus de producție, se poate vinde. Luni, conducerea CEO a stabilit să nu se mai vândă cărbune către terţi. „Mi se pare o decizie firească. Vorbim despre cărbunele care era vândut către terți. Nu se va mai vinde cărbune decât de la Husnicioara. Trebuie menţionat că oamenii, angajaţii, nu vor fi afectați. Nu-i trimite nimeni pe ei la Husnicioara. Ne referim strict la terţi pentru că acum nu ne mai putem permite să vindem cărbune. Suntem foarte aproape de un blocaj pentru că avem nevoie urgentă de fronturi de lucru”, a explicat sindicalistul Constantin Crețan.

Mai mulţi sindicalişti au semnalat că, numai în ultima săptămână, au observat mai multe maşini care plecau încărcate cu cărbune de la Lupoaia. „În ultimele zile au venit multe maşini să încarce cărbune la Lupoaia. CEO este într-o mare problemă și tot a vândut cărbune. Abia avem cărbune pentru termocentrale și noi am vândut cărbune. Au semnalat oamenii că au venit maşini multe. Oamenii spun că domnul Boza a trimis mașini, multe dintre ele doar încarcă și pleacă. Nici nu cântăresc, nici nu au toate documentele. Cred că ilegal s-a vândut până acum. Cred că sunt oameni care încearcă să decimeze compania. Va veni o perioadă când trebuie să vindem către angajaţii noştri. Ce facem dacă nu o să fie cărbune suficient? Nu vor avea de unde să cumpere”, a fost semnalul sindicalistului Nicu Bunoaica.

Exproprieri după ureche

Carierele din CEO sunt aproape blocate pentru că nu mai au front de lucru. Asta din cauza faptului că exproprierile s-au făcut după ureche, iar acum excavatoarele nu mai pot înainte. „Problema ni se trage de acum poate 10 – 15 ani. Ajungem într-un blocaj pentru că s-au făcut exproprieri pe mustață. În timp ce un om simplu primea câte 3 lei pe metrul pătrat, pilele liderilor de sindicat ori ale șefilor din companie primeau de patru, cinci ori mai mult. Au fost diferențe mari că de acolo au răsărit atâtea vile în Cartierul Primăverii din Târgu Jiu. S-au expropriat oameni care aveau proprietăţi departe de excavatoare și acum stăm blocați. E normal ca oamenii să aibă pretenţii. Nouă ne trebuie un negociator bun care să discute cu oamenii. Nu să ne batem joc de ei pentru că este proprietatea lor și proprietatea privată este sfântă. Trebuie discutat onest cu acești oameni ca să putem debloca lucrurile mai ales că, legislativ, avem sprijin acum”, a mai spus Crețan.

Vizualizări: 3,788

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: