CEO pe pierdere! Ce spun politicienii gorjeni

Anunţul Fondului Proprietatea, potrivit căruia Complexul Energetic Oltenia a încheiat pe minus anul 2013, a fost intens comentat ieri de politicienii gorjeni. „Câtă vreme se produce scump şi se vinde ieftin, era de aşteptat ca rezultatul să fie prost”, a spus preşedintele PP-DD Gorj, Niculina Mocioi. „Era de aşteptat”, susţine şi preşedintele PD-L Gorj, Dan Vâlceanu. „Va fi un val de concedieri după prezidenţiale”, a spus liderul PNL Gorj Dian Popescu, în timp ce preşedintele de la Forţa Civică, Ion Săvoiu, îl somează pe managerul Laurenţiu Ciurel să dea publicităţii cifrele reale care reflectă situaţia companiei. O solicitare similară a făcut şi deputatul PSD Vasile Popeangă.

Niculina Mocioi, deputat PPDD, spune că era de aşteptat ca rezultatele înregistrate de companie să nu fie unele favorabile. „Era de aşteptat. Complexul Energetic Oltenia nu avea cum să înregistreze profit în contextul în care vânzările au scăzut. Tot ce au raportat ei a fost un profit artificial atât timp cât datele oficiale sunt altele. Au încercat să menţină CEO pe linia de plutire, au redus cheltuielile cu munca vie, iar preţul de vânzare al cărbunelui a fost sub costul de producţie. Este evident că vor fi făcute disponibilizări atât timp cât produce scump, vinde ieftin şi nu există contracte noi. În aceste condiţii nu ai cum să-ţi păstrezi numărul de salariaţi”, a declarat Mocioi.

De aceeaşi părere este şi Dian Popescu, senator PNL. „Este jenant că domnul Ciurel a anunţat profit, iar Fondul Proprietate anunţă pierderi. Ciurel ar trebui să răspundă în faţa Consiliului de Supraveghere. Este un lucru extrem de dur ceea ce se întâmplă pentru că fiecare societate care este pe pierdere va trece la disponibilizări. Ne aşteptăm la un val de disponibilizări după alegerile prezidenţiale. Dacă lucrurile stau aşa cum spune Fondul Proprietatea, Laurenţiu Ciurel va trebui să-şi asume responsabilitatea şi la fel să răspundă şi cei care l-au pus director la CEO”, a declarat Dian Popescu.

Care este, de fapt, situația financiară reală a CEO?

Preşedintele Forţa Civică Gorj, Ion Săvoiu, crede că managerul „apolitic” Laurenţiu Ciurel trebuie să prezinte public care sunt datele reale financiar - contabile. „Singurul care nu vede, ori se face că nu vede acest lucru este managerul fifty - fifty, româno - australianul Laurențiu Ciurel, care pare mai preocupat de războiul cu sindicatele lui Condescu, decât de problemele companiei. Chiar dacă a fost somat în nenumărate rânduri, inclusiv de parlamentarii gorjeni, să prezinte situația reală a companiei, Ciurel nu a făcut-o, dând dovadă încă o dată că îi este mai aproape geaca roșie pe care a purtat-o în campaniile electorale decât angajații”, a spus Săvoiu.

La rândul lui, preşedintele PDL Gorj Dan Vâceanu spune că pentru el nu a fost o surpriză anunţul Fondului Proprietatea. „Mă aşteptam să fie pe pierdere şi cred că aşa vor fi şi datele de bilanţ. Faptul că actuala conducere invocă acum nişte creanţe care vin din urmă… era treaba lor să recupereze creanţele. Aşa cum Burlan mergea la Bucureşti şi împreună cu ministerele de resort făceau acele compensări cu CET-urile, cu RAAN, pentru a recupera banii. Acum a fost dezinteres atât la nivelul CE Oltenia, cât şi la guvern”, a spus Dan Vâlceanu.

Cer ca managerul Ciurel să prezinte bilanţul

Vasile Popeangă, deputat PSD, crede că Fondul Proprietatea urmăreşte scăderea preţului pachetului minoritar pe care CEO intenţionează să-l listeze la bursă. „După părerea mea, datele furnizate de Fondul Proprietatea sunt nereale pentru că nu se bazează pe datele contabile ale companiei dat fiind faptul că CEO nu a comunicat bilanţul exerciţiului bugetar pe anul 2013. Cred că se urmăreşte scăderea preţului acţiunilor la bursă. Probabil, Fondul Proprietatea e interesat să mai cumpere acţiuni de la Complexul Energetic Oltenia”, a declarat Vasile Popeangă. Cu toate acestea, deputatul PSD cere conducerii companiei să prezinte bilanţul financiar în perioada imediat următoare. „Fondul Proprietatea a anunţat nişte date care nu sunt acoperite de datele financiar contabile ale companiei. În perioada imediat următoare reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia ar trebui să iasă cu date de bilanţ certe, care să asume responsabilitatea conducerii companiei”, a mai precizat Vasile Popeangă.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: