CEO plătește impozite pentru terenuri nefolosite. Primăria Rovinari vrea să le transforme în investiții

Primarul din Rovinari, Robert Dorin Filip, cere sprijinul parlamentarilor de Gorj pentru a debloca o inițiativă legislativă care ar permite preluarea a 25 de hectare de teren de la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Terenul este necesar pentru dezvoltarea unui proiect de exploatare a apelor termale descoperite sub oraș, proiect care se întinde pe o perioadă de cinci ani.
„Ieri am avut pe domnii care au semnat contractul pentru a lua licența finală de la ADRM să pregătim documentația. După ce vom avea licența, va trebui – deja scriem la proiect – că s-a deschis o axă de finanțare, pentru a putea lua banii, ca să putem face această etapizare. Se face în program etapizat de cinci ani cedarea locurilor pentru aceste puțuri”, a explicat primarul orașului Rovinari într-un interviu la Radio Infinit.
Filip susține că întreaga dezvoltare este blocată din cauza unei legi care zace de trei ani în Parlament, lege care ar permite transferul de terenuri și clădiri neutilizate de CEO către autoritățile locale.
„Dacă vom începe, atunci suntem gata să stăm la masă ca să putem să discutăm. Dar, repet, domnul ministru Miruță știe că l-am sunat și pe dumnealui acum 6 luni sau maxim 8-9 luni. I-am sunat pe toți parlamentarii de Gorj și i-am întrebat care e stadiul legii modificării legislative prin care CEO poate să dea terenuri UAT-urilor.”
Edilul a explicat că evoluția proiectului depinde de terenurile de la CEO:
„Degeaba ne apucăm noi să facem puțuri, degeaba vin investitori, degeaba atragem forță de muncă dacă nu vom avea aceste terenuri ca să putem să așezăm fabrici. Noi ne chinuim să punem puțurile, să facem aceste săpături care sunt unice în Gorj, iar dacă pentru unii păreau un film SF, le vom face, dar vom avea nevoie de teren.
Filip subliniază că terenurile cerute nu sunt pentru uz personal, ci pentru dezvoltarea comunității.
„Situația este încă blocată de trei ani de zile și acum avem încă o dată posibilitatea, ca toți factorii politici, să stea la masă să poată vorbi de această situație, pentru că terenurile nu le vrea Filip pe persoană fizică, le vrea UAT Rovinari.”
El acuză și risipa financiară generată de păstrarea terenurilor în patrimoniul CEO, fără ca acestea să fie utilizate.
„Și nu cred că va scădea vreodată valoarea acestor terenuri, ținând cont că noi vrem să le curățăm de bălăriile existente, mai ales că cei de la CEO aveau obligația să le dea în circuit. Iar ministerul și, implicit, statul român a plătit o grămadă de cheltuieli pentru impozite, întreținere și pentru pază și pentru multe alte chestii, depășindu-și de mult valoarea de inventar.”
Edilul orașului Rovinari a precizat că este nevoie de 25 de hectare de teren pentru a duce proiectul la bun sfârșit.
„Ne trebuiesc nouă 25 de hectare, noi le vrem pe toate, repet, îi scăpăm de impozit și de cheltuială și le creștem valoarea acestor active care sunt astăzi o paragină, pentru care unii ar trebui să plătească pentru că nu sunt redate în circuit.”
Vizualizări: 1,149
Distribuie Trimite pe WhatsApp