Cer deschiderea pentru public a Peșterii Cloșani

Este cea mai frumoasă peșteră din Gorj, dar este ascunsă publicului larg. Peștera Cloșani, cunoscută și ca peștera lui Tudor Vladimirescu, are și o mare valoare științifică, aici fiind instalată aparatura specifică pentru a înregistra mareele terestre. Asociația „Împreună pentru Padeș” cere deschiderea peșterii pentru marele public.

Peştera Cloşani este în versantul drept al Motrului Mare, în masivul Cornetul Satului, care se află la vest de satul Cloşani. Este o peşteră fosilă formată din două galerii cu o lungime de 1100 metri. Peştera este închisă vizitării şi este declarată rezervaţie speologică. Centrul de geofizică al Observatorului astronomic din Bucureşti a instalat aici aparatură specifică pentru a înregistra mareele terestre. 

Cele două galerii sunt denumite Galeria cu Apă şi Matei Ghica. Potrivit specialiştilor, Peştera Cloşani este cea mai frumoasă din ţară prin bogăţia şi varietatea formaţiunilor de calcită. Poate fi vizitată doar cu aprobarea Institutului de Speologie. În zona comunei Runcu şi a Cheilor Sohodolului, turiştii pot vizita numeroase peşteri: peştera Pătrunsa, peştera Popii, Gârla Vacii, peştera cu lilieci, peştera Nării.

Asociația „Împreună pentru Padeș” a lansat pe pagina de socializare o serie de întrebări: „De ce Peștera Cloșani nu e folosită, pe scară largă, și în scop turistic?”; „De ce oamenii, chiar și cei din Padeș, știu atât de puțin despre această adevărată comoară a naturii?”; „De ce Peșterea Cloșani nu e și o importantă sursă de venituri la bugetul comunei Padeș?”; „De ce în toată comuna nu există nici un indicator de informare turistică?”; „De ce nu avem și noi un Centru de Informare Turistică «la vedere»”?

Vizualizări: 2,820

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: