Cerşetoarea miliardară îşi plimba zilnic sacul cu bani prin Cărbuneşti

Bătrâna din Târgu Cărbunești înhumată luni pe cheltuiala autorităților locale pe motiv că era prea săracă, dar care avea acasă un miliard de lei vechi, este acum subiect de bârfă prin tot satul Comănești, acolo unde și-a trăit ultimii ani din viață, dar unde a şi cerșit cel mai mult, în ciuda averii descoperite acum. Consătenii Elenei Gărăiacu au fost atât de uimiți de descoperirea făcută în locuința bătrânei că nici măcar nu au remarcat faptul că pe crucea de la mormânt numele femeii a fost pocit, trecătorii putând citi „Graicu” drept nume al defunctei. Bătrâna era atât de zgârcită, încât nici măcar nu bea apă din propria fântână, preferând să ceară la vecini.

Nimeni nu credea că bătrâna care cerșea pe la toată lumea avea atâția bani acasă. Peste tot prin zonă se vorbește despre cazul pensionarei îngropate luni și despre comoara pe care o căra în sacul în care își punea pâinea primită de la cerșit. „Cine se putea gândi că are atâția bani acolo? Am văzut-o de nu știu câte ori cu sacul peste umăr sau cu câte o plasă cu care se plimba prin oraș la cerșit. Venea și îți cerea orice, numai să nu plece cu mâna goală și să știți că nu pleca pentru că oamenii îi dădeau ori o pâine ori un leu sau mai mult”, spune unul dintre localnici, uimit de descoperirea făcută.

Patru ore de numărat banii

baba_miliardara_3Constantin Cocheci este unul dintre vecinii bătrânei, consilier local, care a făcut demersuri la Primărie pentru ca femeia să fie ajutată. Cerșea prin tot satul, nu avea acte și spunea că nu are nicio pensie, deși lunar încasa câte 1100 de lei, bani pe care îi punea direct în sacul pe care îl târâia prin oraș după ea. Pe scara de la intrarea în locuința complet neîngrijită a bătrânei sunt grămezi de ziare rupte, iar Cocheci explică și cum au ajuns bucățile respective de ziar să formeze o grămadă atât de mare.

„În hârtiile astea au fost banii. Erau sucăliți și legați. Cum avea pensia luată, cu talon cu tot, venită de la poștaș, așa îi lua și îi împacheta în ziare, după care îi lega cu o sfoară și îi punea în sac. Noi când am văzut ce era în sac am rămas fără cuvinte. Eu, cu doi vecini și cu trei polițiști ne-am apucat să desfacem motoșinele cu bani și vă spun că vreo patru ore și jumătate am numărat aici fiecare ban găsit acolo. Erau 720 de milioane și mai avea și 19 cecuri pe care mai erau vreo 300 de milioane de lei vechi. Era vreun miliard, în total, o grămadă de bani pe care ea i-a cărat prin oraș tot timpul acesta”, spune bărbatul.

Hoții! Hoții!

Bătrâna era atât de zgârcită că nu consuma nici măcar apă din propria ei fântână. Mergea la o rudă în sat și lua o sticlă sau o găleată, atunci când îi trebuia. Focul în casă nu-l făcea niciodată, deși avea o mașină de lemne puse la adăpost, zgârcenia ei fiind evidențiată și prin faptul că de câte ori se întâlnea cu cineva pe drum striga din timp „Hoții! Hoții!” pentru a se asigura că persoana respectivă o consideră nebună și o ignoră. Astfel, spun localnicii, își păzea economiile fără probleme.

„Acum pe iarnă a rămas în casă de nu a mai ieșit vreo două zile, când a fost cu zăpezile și am sunat la Poliție să vină să vedem ce face. Când am intrat la ea în curte, a început să strige că au intrat hoții peste ea, deși erau polițiștii. Avea o școală în ea pe tema asta că așa făcea cu oricine se întâlnea pe drum. Striga că o atacă hoții și toți o lăsau în pace. Apoi venea la cerșit până te înnebunea și trebuia să-i dai ceva că nu mai scăpai de ea”, mai spune Cocheci.

Mazilu, păcălit și el

Edilul din Târgu Cărbunești recunoaște că nu s-a gândit niciodată că femeia ar fi putut avea atâția bani în sacul în care îndesa și merindele luate de pomană, Viorel Mihai Mazilu spunând că bătrâna era o clientă permanentă a meselor gratuite oferite cu ocazia unor zile festive. „O știam de săracă, da, e adevărat, că la toate evenimentele, la Ziua Pensionarilor, la Ziua Națională, când făceam fasole cu ciolan, ea era gospodină. Era prima la oală, mânca și lua și acasă, în pungă. Acum noi ne-am străduit să o înmormântăm creștinește și cred că ne-am făcut datoria”, spune Mazilu. Primarul trage speranțe că, în lipsa unor moștenitori, peste un an de zile, conform legislației, banii găsiți în casa bătrânei să revină autorităților locale, iar pentru ei s-a și găsit o destinație, deși vecinii decedatei și-ar dori niște asfalt pe la poartă. „Banii rămân acolo în cont și ar urma să fie folosiți strict la cazuri sociale, la copii bolnavi, probleme de genul acesta, repet, dacă pe lege vor ajunge la noi”, mai menționează primarul.

Vizualizări: 310

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: