Chinezii cer vânzări garantate 10 ani pentru noul grup de la Rovinari

Investiţia chinezilor la Rovinari este în continuare pusă sub semnul întrebării. Deşi ministrul economiei, Constantin Niţă, declara în luna mai, în campanie electorală, că în 6 săptămâni se va face firma mixtă pentru a construi grupul de 600 de MW, acum, directori din companie afirmă că mai sunt de rezolvat unele solicitări ale chinezilor.

Guvernul a semnat, cu mai mulţi oficiali chinezi, o serie de memorandumuri pentru realizarea unor investiţii de miliarde de euro în România. Chinezii au fost trataţi regeşte în România, au spus discursuri în Parlament, au promis bani şi au plecat. Ei vor să bage bani în România, dar după regulile lor, care nu sunt deloc simplu de respectat. Valeriu Bivol, director în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat la Conferinţa Focus Energetic, cu tema „Finanţarea investiţiilor energetice în condiţiile noilor viziuni naţionale şi europene”, că partea română trebuie să găsească răspuns la o solicitare a părţii chineze, care se referă la un contract bilateral pe minimum 10 ani, formulă financiară nepermisă în România pentru domeniul energiei. “Partea chineză vrea ca energia produsă la Rovinari să fie destinată exportului, alături de un contract bilateral pe minim 10 ani”, a declarat Valeriu Bivol.

Studii exagerate

În plus, deşi conducerea companiei spunea că studiile de prefezabilitate au fost făcute şi că urmează armonizarea studiilor de fezabilitate, în realitate, chinezi îşi fac propriul studiu. Potrivit lui Bivol, din studii au reieşit anumiţi indicatori care, în aproximativ jumătate din cazuri, nu au putut fi atinşi niciodată. “Pentru noul grup energetic, chinezii îşi fac propriul studiu de fezabilitate”, a declarat deputatul Rodin Traicu. Această decizie a părţii chineze are ca scop elaborarea unui document, astfel încât proiectul să fie bancabil chiar în China. Deputatul a precizat că, de exemplu, una dintre condiţiile de finanţare a unui proiect prin bănci chineze şi impune ca minim 60% din echipamente să fie furnizate de China.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: