Cinci mii de mineri în stradă împotriva lui Ciurel: Grevă generală!

Aproape 5.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia au cerut, ieri, timp de o oră şi jumătate, demisia conducerii companiei şi a Guvernului şi au ameninţat cu grevă generală. Mitingul din Piaţa Prefecturii s-a încheiat fără incidente, dar cu promisiunea că în fiecare zi de joi a săptămânii vor protesta până când directorul general Laurenţiu Ciurel va pleca sau va renunţa la tăierea cu aproape 40% a drepturilor. Ciurel nu a venit să stea de vorbă cu minerii şi energeticienii, deşi înainte cu o zi spunea că îi înţelege şi că s-ar duce şi el să protesteze. Oamenii au strigat continuu lozinci împotriva conducerii şi Guvernului, singurul moment de linişte totală fiind în amintirea minerilor morţi la locul de muncă sau în temniţe, după mineriade.

„Unitate“ a fost cuvântul strigat cel mai de des de marea de oameni din Piaţa Prefecturii. La mitingul angajaţilor din CEO au participat reprezentanţi ai celor patru federaţii semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă, ei uitând de problemele pe care le-au avut şi le mai au şi acum. În fruntea minerilor au fost Dan Pîrvulescu, Constantin Mitrescu, Adrian Marciuc, Nelu Roşca, Nicolae Bădiţa, Eugen Iovan, Gabriel Căldăruşe, Gabriel Bălăceanu şi alţii dar şi preşedintele Federaţiei „Univers“, Adolf Mureşan. Acesta a identificat, la Bucureşti, problema mineritului din Gorj. „Până nu reuşim să plece un mare ticălos, Iancu (n.red- Iulian Iancu, preşedinte Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor), riscăm să ne pierdem locurile de muncă. El ţine cu multinaţionalele şi vânturicii. Uniţi contăm pentru ei, dezbinaţi ne papă pe toţi. Nu se va semna un contract colectiv care nu va fi convenit cu noi“, a spus el, îndemnând la unitate. „Suntem aici pentru că s-au blocat negocierile Contractului Colectiv de Muncă. Nu se termină lupta noastră aici. Mai avem şi alţi duşmani, printre care ANRE. Vom protesta şi la ANRE şi Ministerul Energiei“. Adolf Mureşan a fost întrerupt de mulţime, care a strigat Jos Ciurel! Adrian Marciuc, lider sindical în zona Turceni, a vorbit chiar şi de grevă generală: „Această luptă va continua până la sfârşit“

DSC_0009

Minerii şi-au dat întâlnire joi la 17.00

Miile de oameni din Piaţa Prefecturii au adus pancarte cu diverse mesaje sugestive pentru conducerea companiei, dar şi o lopată şi bulgări de cărbune. Un angajat a venit la miting cu fiica de aproape 10 ani: el spera să-l convingă astfel pe directorul general să nu-i taie din salariu. Spunea că banii nu-i ajung şi că lucrează pentru ei opt ore, „cu nămolul până la gât“. Angajaţii sunt supăraţi că administraţia CE Oltenia a propus reducerea cheltuielilor cu munca vie cu aproape 40%. Din acest motiv, au cerut demisia directorului general Laurenţiu Ciurel, dar şi a Guvernului condus de deputatul de Gorj, Victor Ponta. Sunt dispuşi să protesteze în fiecare săptămână. „Ne întâlnim în fiecare joi, la ora 17.00. O să fim aici până vom câştiga. Vom fi în piaţă până vor pleca ei, cei care au adus societatea în situaţia asta. Jos Ciurel“, a fost mesajul care a încheiat mitingul minerilor, transmis de liderul sindical Dan Pîrvulescu.

Sindicaliştii au vorbit inclusiv de organizarea unei greve generale dacă nu vor fi ascultaţi. „De 25 de ani ne mint că fac strategie energetică. Guvernanţii trebuie să ne bage în seamă, dacă este nevoie, mergem la Bucureşti“, a strigat, la microfon, un lider din zona Rovinari. Unul dintre angajaţi a scris şi o poezie pe care a spus-o mulţimii: „Vine, vine primăvara, DNA perie ţara, Pe-ale Gorjului câmpii, DNA de ce nu vii?“. A urmat strigătul oamenilor: „Să vină DNA să vă ia“.

„Nu semnăm reduceri salariale“

Un discurs a ţinut şi Nelu Roşca, liderul de sindicat de la Roşiuţa: „Oameni buni, trebuie să continuăm această luptă. Fac un apel către guvernanţi, am ajuns la limita existenţei. Suntem într-o incertitudine maximă. Jos Guvernul României!”, a spus Nelu Roşca. El a mai vorbit despre abuzurile făcute de actuala conducere, pe care acum câteva luni o susţinea: „În timp ce dvs. mergeţi pe jos prin carieră, ei îşi ia jeep-uri. Stop abuzurilor din CEO. Jos Ciurel şi conducerea. Umilinţă mai mare nu am întâlnit şi lucrez de 23 de ani. Jos Directoratul şi Consiliul de Supraveghere. Îşi bat joc de noi. Demisia“, a strigat Roşca.

Liderul sindical din cadrul FNME, Constantin Mitrescu, a anunţat că nu va semna contractul de muncă dacă va conţine reduceri salariale. „Jos Călinoiu, acest guzgan rozaliu. El împreună cu Ponta şi Ciurel sunt distrugătorii mineritului şi energiei în Gorj“, a spus acesta! El l-a acuzat pe Ion Ruşeţ, fost lider sindical, acum director în CEO, că a divizat mişcarea sindicală.

La microfon a vorbit şi sindicalistul Constantin Creţan, el întrebând mulţimea ce a făcut Ponta pentru Gorj. A venit şi răspunsul: Jos Ponta! Piaţa a scandat: Ponta este mitoman, n-are sânge de oltean!

Preşedintele sindicatului de la Lupoaia, Nicolae Bădiţa, le-a vorbit oamenilor despre propunerea de spargere a CE Oltenia. „Nu vom fi de acord cu divizarea Complexului Energetic Oltenia“, a spus sindicalistul Bădiţa, aprobat de miile de mineri şi energeticieni din Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Astăzi, este programată o nouă întâlnire sindicate-administraţie pe tema bugetului pe 2015. Dacă discuţiile nu vor avea concluzii favorabile protestele vor continua.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: