Circulație deviată între Alunu și Alimpești

Eforturile autorităților de a opri înaintarea haldei de steril către drumul județean ce face legătura între comuna vâlceană Alunu și cea gorjeană Alimpești au fost aproape inutile, după o lună de cărat pământ cu zeci de camioane „valul” ajungând acum la șosea.

Drumul județean ar fi fot acoperit mai din timp dacă pământul nu era cărat, dar inevitabilul tot s-a produs. Acum șoferii care circulă prin zonă, inclusiv gorjenii care fac naveta spre exploatarea minieră Berbești, sunt nevoiți să meargă pe malul Oltețului, pe un drum de tarla, după cum a comunicat Prefectura Vâlcea. „Având în vedere alunecarea de teren din localitatea Alunu, punctul Gropile, ca urmare a pericolului iminent de traversare a drumului județean DJ 605 C de către halda de steril și pentru siguranța cetățenilor din localitatea Alunu, s-a dispus, începând cu data de 11 iunie 2017, devierea circulației pe o rută ocolitoare, respectiv un drum de tarla paralel atât cu râul Olteț cât și cu drumul județean, pe o lungime de 2,7 km. În zonă au fost amplasate indicatoare rutiere, în acest sens, de către reprezentanții Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri-Vâlcea”, se arată în comunicatul Prefecturii Vâlcea.

Halda de steril a luat-o la vale în urmă cu o lună, a distrus câteva hectare de pădure, mai multe gospodării și vreo 10 case, un număr de 20 de persoane fiind deja evacuate și având statutul de sinistrați. Cu toate acestea, ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat luni că la Alunu nu sunt probleme de mediu, de parcă halda de steril ar fi alunecat liniștită pe marginea unui drum de țară, fără să împiedice pe nimeni.

Parchetul Tribunalului Vâlcea a deschis, luni, un dosar penal pentru distrugere calificată şi abuz în serviciu, în cazul alunecării de teren de la Alunu, pentru încălcarea unor dispoziţii prevăzute de Legea minelor.

Vizualizări: 2,752

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: