Ciurel este oficial manager privat la CE Oltenia. Vezi primele măsuri!

Laurenţiu Ciurel a fost confirmat ieri ca manager privat al CE Oltenia, având cinci din cele 7 voturi din Consiliul de Supraveghere. Două sute de manageri din toată lumea au participat la selecţia pentru care guvernul a cheltuit sute de mii de euro, pentru a se ajunge în final la concluzia că managerul de stat Ciurel va fi pentru următorii patru ani manager privat. Ciurel vorbeşte deja de o echipă nouă pe care o va numi la conducerea CE Oltenia, dar şi de tăierile de sporuri şi prime. Nici pentru banii care ajungeau până acum la sindicate nu mai există bază legală, susţine Ciurel, care a avut aseară o întâlnire cu Marin Condescu, ce va continua cel mai probabil astăzi.

Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia este forul care a luat ieri decizia de a-l numit pe Laurenţiu Ciurel ca manager privat al celei mai importante unităţi economice din Gorj, dar şi printre cel mai mari din zona de sud-vest a ţării. Ciurel a avut alţi 199 de contracandidaţi, recrutaţi cu toţii de o firmă privată selectată special de Guvern. Apoi, din potenţialii candidaţi dosarele acestora au fost din nou selectate şi, astfel, s-a ajuns la istorica zi de ieri, când CEO a ajuns în situaţia de a avea pentru prima dată un manager privat, chiar dacă este aceeaşi persoană care a fost manager de stat. „Am fost 200 de candidaţi iniţial, din care am rămas apoi 100, după care s-a făcut o listă scurtă de 14. În cele din urmă, în Consiliul de Supraveghere au ajuns patru propuneri, iar eu am întrunit cinci voturi din cele şapte exprimate de membrii acestui for decizional”, a precizat Ciurel.

Urmează o echipă nouă

Managerul privat afirmă că în următoarele 30 de zile va semna şi contractul în baza căruia va îndeplini oficial funcţia respectivă, prin contractul respectiv urmând să îi fie impuse anumite criterii de performanţă pe care trebuie să le îndeplinească.  De asemenea, în contractul de performanţă va fi stabilit salariul managerului privat, bonusurile la care acesta are dreptul, precum şi penalităţile pe care trebuie să le suporte în cazul în care nu îşi atinge indicatorii de performanţă. Laurenţiu Ciurel declară că prin semnarea contractului de management schimbarea sa din funcţia de conducere nu se mai poate face pe criterii politice de către ministerul de resort. În plus, partidele aflate la guvernare nu-i pot impune acestuia anumite angajări din rândul membrilor săi. „Am dreptul să-mi stabilesc singur echipa cu care trebuie să ating criteriile de performanţă. În 60 de zile am dreptul să-mi fac echipa, iar acum am posibilitatea de a schimba şi structura de conducere”, menţionează Ciurel.

Negocieri cu sindicatele

După ce a obţinut voturile membrilor Consiliului de Supraveghere, Ciurel a plecat spre Târgu Jiu, având chiar aseară târziu, dar şi azi, o întâlnire mai lungă cu sindicatele lui Marin Condescu pentru a finaliza cât mai repede noul Contract Colectiv de Muncă. Negocierile ar putea să se termine chiar azi, mai ales că mult trâmbiţatele „acţiuni legale de luptă sindicală” pe care sindicatele lui Condescu le anunţau săptămâna trecută s-au dovedit a fi doar negocieri şi nimic altceva. Ciurel spune că neînţelegerile nu ar fi multe şi că noul CCM ar putea fi finalizat repede.

Cuiul lui Pepelea îl reprezintă însă primele minerilor şi drepturile pe care sindicatele ar trebui să le primească în continuare de la administraţie. „Nu se mai dau banii oricum. Avem acest concept nou, de pachet ce se eliberează pentru atingerea unor anumiţi indicatori de performanţă. Din cele peste 50 de prime şi sporuri urmează să stabilim care sunt cele 30, aproximativ, pe care le vom plăti şi care sunt celelalte 20 pe care le achităm doar la atingerea indicatorilor de performanţă. A mai rămas în discuţie şi acea cotă de 6,5 la mie alocată ca drepturi sindicatelor. Am discutat cu juriştii şi am înţeles că bază legală ca s-o acordăm în continuare nu mai avem”, spune managerul privat al CEO. Vorbele sale nu ar trebui să-i supere pe cei de la sindicate, care şi-au ales deja ca motto al negocierilor cu administraţia sloganul „Nimeni nu pierde, nu toată lumea câştigă”!

La vremuri noi, tot el

Laurenţiu Ciurel a fost numit director general al Complexului Energetic Oltenia în toamna anului trecut, după ce, anterior, fusese şef al Termocentrale Rovinari şi al Complexului Energetic Rovinari, parte componentă a CEO în actuala structură. Ciurel a fost până la numirea în funcţia de director general al CEO vicepreşedinte al PSD Gorj şi consilier judeţean, funcţii la care a renunţat în toamna anului 2012 pentru a putea ocupa funcţia de conducere, dar şi pentru a-şi putea depune dosarul de manager privat. Ciurel a demisionat şi din partid, el devenind membru al PSD într-o perioadă în care foştii şefi ai PDL din minerit şi energie l-au lăsat „pe tuşă”, situaţie în care s-a aflat pentru o perioadă şi actualul director de resurse umane al CEO, Ion Răuţ, un apropiat al noului manager privat.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: