Ciurel: Hoţii de fier şi cărbune produc pagube de 100.000 de euro pe lună

Un transport ilegal de cărbune a fost depistat în trafic de poliţiştii gorjeni, care au confiscat încărcătura celor trei camioane. “În fiecare zi am avut cantităţi confiscate”, spune şeful IPJ Gorj, Viorel Caragea, care anunţă că va intensifica verificările pentru a preîntâmpina astfel de ilegalităţi. Directorul CE Oltenia estimează pagubele din astfel de furturi la o sută de mii de euro pe lună. Şoferii prinşi spun că nu au furat cărbunele, ci l-au cumpărat de la localnici, care ar fi de fapt hoţii.

Trei camioane cu cărbune au fost trase pe dreapta vineri dimineaţa pe Calea Bucureşti din municipiul Târgu Jiu şi duse la poliţie pentru verificări. Asta pentru că cei care efectuau acest transport nu deţineau şi documente de provenienţă. Cărbunele a fost sustras de la o carieră din cadrul CE Oltenia, din zona Fărcăşeşti. Şoferii au fost amendaţi de către poliţişti, iar marfa a fost confiscată şi redată complexului. “Au fost oprite în trafic, pe raza municipiului Târgu-Jiu trei autoutilitare încărcate cu cărbune ce era transportat fără acte de provenienţă. Întreaga cantitate a fost confiscată de către organele de poliţie, urmează a fi predată Complexului Energetic Oltenia şi conducătorii auto au fost sancţionaţi, fiecare dintre ei cu câte 5.000 de lei amendă”, a declarat inspectorul Serviciului de Poliţie Rutieră Gorj, Lucian Brâncuşi.

Fură pentru că nu au serviciu

Șeful CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a încercat să afle ce îi determină pe localnici să fure din cărbunele unității conduse de el, răspunsurile primite nefiind deloc pe placul managerului privat, care a menționat că lipsa locurilor de muncă nu e un motiv pentru nimeni pentru a se apuca de furat. „Avem pământ pe care ni-l excavează mina, pe noi nu ne angajează nimeni, ce putem noi face?”, s-au plâns oamenii, Ciurel spunându-le că nu are unde să îi angajeze la CEO că și așa sunt destui salariați. „Nu mai putem tolera așa ceva. Chiar dacă avem serviciul de pază, nu putem acoperi toată suprafața imensă pe care ne desfășurăm activitatea. Nu sunt garduri acolo, sunt multe căi de acces, hoții ați văzut că au devenit violenți, am avut salariați bătuți, dar, pentru a preveni furturile, avem o nouă concepție, bazată pe o colaborare strânsă cu Poliția și alte structuri și asta se vede. Pagubele pe care le aveam până acum 2-3 săptămâni erau la nivelul de 100.000 de euro pe lună”, a precizat Laurențiu Ciurel.

caragea_ciurel_carbune_2

Şoferii spun că au cumpărat cărbunele de la localnici

Polițiștii și jandarmii stau la pândă în această perioadă zi și noapte pentru a lua urma hoților care încarcă zeci de camioane cu cărbune furat în fiecare zi. Hoții au și ei ponturi primite despre prezența oamenilor legii și încearcă să își schimbe traseele pentru a-i fenta pe agenți, dar, de cele mai multe ori, lupta e pierdută de șoferii camioanelor, aceștia declarându-se nevinovați. „Sunt un cumpărător de bună credință și nimic mai mult. Îl duc și eu la Vâlcea, la Dolj, unde pot, acolo unde țăranii nu au lemne sau cărbune. Noi îl cumpărăm mai ieftin, dar ni-l confiscă Poliția că nu avem dreptul să-l cărăm. El nu e furat, dar acte nu avem pentru că e mai greu cu actele. Nu ne dă nimeni acte nouă”, spunea Gheorghiță Nicolae, unul dintre șoferii prinși cu mașina plină de cărbune și care a primit, ca și colegii săi de suferință, o amendă de 5000 de lei. În plus, marfa care se crede că era furată, peste 27 de tone în cele trei camionete, a fost confiscată din lipsă de acte și returnată la CEO.

În ultima perioadă, poliţia a intensificat acţiunile de verificare în trafic, pentru depistarea furturilor de lemn şi cărbune. “Problemele în această perioadă sunt în continuare pe cărbune. În fiecare zi am avut cantităţi confiscate. Mai mici, mai mari, dar şi noi vom continua activităţile preventive şi sperăm să ţinem sub control şi această situaţie”, a declarat Viorel Caragea, şeful IPJ Gorj. 

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: