Salvamontiștii, supărați pe intervențiile „pe hârtie” ale jandarmilor!

Salvamontiștii gorjeni conduși de Sabin Cornoiu pot fi considerați fără nicio exagerare eroii acestor zile grele prin care a trecut zona de răsărit a județului, aceștia reușind să salveze cu riscuri foarte mari mai multe persoane aflate în situații limite. Asumându-și eforturi pe care nicio altă structură de stat cu rolul de a salva persoane nu le-a făcut, „lucrătorii” Salvamont Gorj, așa cum li se spune salvamontiștilor prin unele birouri oficiale, au ajutat turiști și gorjeni sinistrați să rămână în viață, două astfel de operațiuni având loc doar în cursul zilei de ieri, asta după ce, marți, la Bălcești, patru persoane au fost aduse în siguranță la uscat, fiind transportate pe cordelină, în condiții extrem de dificile.

Operațiunile de ieri s-au desfășurat la Rânca și pe Cheile Oltețului, Sabin Cornoiu solicitând un elicopter al MAI, cu care a și reușit să îi recupereze pe cei aflați în situații limită. Surpriza pentru salvamontiștii ocupați să facă fapte eroice pe care nici măcar să nu le conștientizeze câteodată o reprezintă comunicatele de presă ale colegilor de la Jandarmerie care își asumă rolul de salvatori fără să intervină în acțiunile în care sunt implicați oamenii lui Cornoiu. Ieri după-amiază Inspectoratul Județean de Jandarmi a dat publicității un astfel de comunicat, în care își asuma meritul salvării unor turiști la Cheile Oltețului, lucrurile nefiind nici măcar prezentate corect, ca să nu mai menționăm că despre salvamontiști nu se menționează o vorbă.

„Astăzi, 30 iulie a.c., între orele 1300 – 1600, efective de jandarmi din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil Tg-Jiu, ce executau misiuni  de menţinere a ordinii publice în zonele afectate de inundaţii din localitatea Novaci, au participat la o misiune de salvare și evacuare în localitatea Polovragi, pe cheile Oltețului, punctul Gura Ungurelului, pentru găsirea și recuperarea a 3 turiști  blocați de viitură. Aceştia se deplasau cu două autovehicule care au rămas blocate pe cheile Oltețului după ce viitura a distrus drumul de acces. Dintre aceștia a fost recuperat un turist, la fața locului rămânând de bună voie alți doi turiști, pentru a-și asigura autovehiculele şi bunurile din acestea. Persoana care a acceptat să însoțească efectivele de jandarmi a fost condusă în  localitatea Novaci, în vederea solicitării  sprijinului autorităţilor locale  pentru scoaterea autoturismelor din zona afectată, drumul fiind impracticabil, rupt de viitură în mai multe locuri”, se arată în comunicatul IJJ Gorj.

Reacție

Sabin Cornoiu spune că a avut o discuție deschisă cu șeful jandarmilor și nu ezită să își prezinte și public supărările pe care le are pentru astfel de situații în care eforturile grele făcute de salvamontiști pentru a salva persoane sunt asumate de alte instituții. „Noi am muncit și ne-am făcut treaba, doar cei care ne cunosc știu cât e de greu să intervii în asemenea situații. Nu accept însă ca altcineva să vină și să își facă imagine pe seama eforturilor noastre și spun asta cu toate consecințele. Practic, la Cheile Oltețului, ca să vorbim doar despre acest caz, noi am chemat elicopterul după ce am fost solicitați că sunt șase persoane blocate acolo, care au nevoie de ajutor. Trei dintre turiști au spus că rămân lângă mașinile cu care veniseră, iar trei dintre ei au fost de acord să urce alături de noi și să fie salvaţi cu elicopterul. Când i-am lăsat pe oameni într-o zonă sigură a venit și o mașină de la Jandarmerie, care a preluat una dintre persoanele salvate. Vedem acum că Jandarmeria își asumă de una singură tot meritul operațiunii de salvare de la Cheile Oltețului și nici măcar nu prezintă informațiile corect în acel comunicat de presă. S-a întâmplat cam ca marți, când, după un efort de câteva ore de a scoate din ape persoanele sinistrate acolo, la preluarea uneia dintre persoanele rănite a sărit în fața acesteia un pompier militar care, evident, a apărut pe filmările tuturor televiziunile ca fiind unul dintre salvatori. El nici nu fusese cu noi, noi eram rupți de oboseală, iar eforturile noastre erau asumate de altcineva, ceea ce nu mi se pare absolut deloc corect”, spune Sabin Cornoiu.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: