Sinistrații din Novaci se simt abandonați de autorități

Chiar dacă a fost la Novaci de marți seara, după lansarea candidaturii la prezidențiale, până ieri spre prânz, premierul Victor Ponta nu a fost perceput de către sinistrații de aici ca fiind unul dintre șefii pe care îi așteptau în mijlocul lor. Oamenii au declarat după plecarea șefului Guvernului la București că nu au primit nici măcar un pahar cu apă și că sunt nemulțumiți de faptul că nu au fost ajutați de autorități așa cum și-ar fi dorit.

Victor Ponta a venit marți la Novaci, s-a reîntors la Craiova pentru a-și lansa candidatura, după care, seara, a revenit în orașul afectat de inundații și aflat încă la acel moment sub cod roșu, participând la o emisiune televizată de un post central de știri, după care a vorbit despre ajutorul pe care Guvernul îl va acorda sinistraților. Emisiunea tv a fost realizată într-o zonă grav afectată de inundații, în zona de sud a orașului, lângă câteva case aflate în apa de doi metri. Proprietarii imobilelor respective spun că deși în jurul lor a roit timp de câteva ore de oficiali de cel mai înalt rang și până la șefi de la nivel de județ sau oraș, nimeni, cu excepția jurnaliștilor, nu i-a băgat în seamă și nu i-a întrebat de durerile pe care le au. sinistrata_suparata„Au venit aici, s-au filmat, au promis, dar nu au venit să ne întrebe și pe noi dacă ne-a dat cineva măcar un pahar cu apă, nu dacă avem unde dormi sau mânca. După ce s-a terminat emisiunea de la televizor au plecat toți, iar noi am rămas aici pe malul apei, privind la casele inundate. Am dormit pe marginea drumului, pe un lemn. Am făcut de pază și am lăsat copiii să doarmă cum au putut, sub cerul liber. Vin toți, promit când vă văd pe dumneavoastră, iar pe noi nici nu ne bagă în seamă”, a spus Ileana Munteanu, una dintre sinistrate. Vecina și colega ei de suferință, Ioana Blascău, spune că singura mulțumire pe ziua de ieri a fost aceea că un necunoscut i-a oferit apă proaspătă să bea. „Nu a venit nimeni să întrebe dacă avem și noi nevoie de ceva, dacă am mâncat, am băut, nimic, nimic. Ne-am uitat la ei cum au venit pe aici cu Ponta cu tot, s-au filmat, ce au făcut și au plecat. Un domn pe care nici nu-l știu mi-a dat o sticlă de apă și a fost foarte bună. Acesta a fost singurul ajutor, în rest, nimic, cum au venit, așa cu plecat, ca apa”, povestește femeia.

Sub cerul liber

Nici în cealaltă parte a orașului, pe Valea Gilortului, chiar lângă microhidrocentrala distrusă în mare parte de viitură, oamenii nu o duc mai bine. Irina Mailat a rămas în viață doar pentru că era plecată în pădure după ciuperci cu fetița ei de 12 ani. Dacă era acasă ar fi fost moartă. „A venit un val de câțiva metri și a ras totul. Aveam aici dormitor, bucătărie, cotețele, tot ce e într-o gospodărie. Acum dintr-un zid au mai rămas câteva cărămizi, restul fiind luat de apă. Aș fi vrut să îi arăt și lui domnul Ponta că mi-au zis că vine aici să vadă ce am pățit. De trei ore stau după dumnealui în soarele ăsta că m-au adus cu mașina din centru că au zis să vin să fiu aici, acasă. Mi-am lăsat fetița singură la școală, că ne-au cazat acolo peste noapte, și am venit aici să-l aștept pe domnul Ponta”, a spus femeia rămasă sub cerul liber, la cele câteva cărămizi rămase din casa sa pe malul distrus al Gilortului neajungând ieri musafirul de rang înalt.

casa_distrusa

La o altă casă afectată de viitură, aștepta pe niște lemne Lazlo Budy. Omul este în vârstă și stătea sub soarele arzător de vară convins că va avea parte de o vizită la nivel înalt. A așteptat însă în zadar pentru că înaltul oaspete de la Guvern nu a ajuns pentru a-i fi spuse necazurile. „Așa mi-au spus, că să stau aici că vine domnul Ponta. Eu aștept, că ce să fac altceva? Casă nu mai am, poate vin copiii și mă ajută să-mi facă o scară să urc pe geam, că la parter nu pot intra că e numai apă și mâl. Ieri ne-au evacuat, ne-au scos de aici și ne-au dus la vale, apoi ne-au lăsat să venim aici înapoi. Acum, de la vale ne-au spus că vine domnul Ponta…”, spune bărbatul.

inundatii_lemne

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: