Ciurel nu se crede epurat politic, Daviţoiu zice că nici el nu a schimbat politic...

Greu de găsit o explicaţie la "epurările politice" de care se plângeau sindicatele din minerit şi energie, la două săptămâni după lansarea sintagmei respective pe piaţă nici măcar Laurenţiu Ciurel considerând că nu a fost schimbat pe alte criterii decât cele legate de certurile sale personale cu unii politicieni. Fostul "moşier" se pregăteşte să se apuce de lucru în capitală, înainte de plecare mai spunând odată cât de prost merg lucrurile la Rovinari, actualul director general al Complexului Energetic zicând că, de fapt, de abia acum a reuşit să aducă unitatea pe linia de plutire.
 Fostul şi actualul director general al Complexului Energetic Rovinari şi-au organizat ieri, separat, câte-o conferinţă de presă pentru a-şi spune fiecare părerea despre cum merg treburile pe moşie. Primul e convins că unitatea e pe ducă, în timp ce actualul prezintă cifre, bilanţuri şi indicatori din care reiese că problemele financiare ar fi fost depăşite graţie unor împrumuturi făcute în ultima vreme, împrumuturi menite să asigure finanţarea lucrărilor încheiate de Ciurel. Şi unul şi altul au însă un punct de vedere comun, legat de "epurările politice" din unitate, Rovinariul fiind parte a sistemului minier şi energetic despre care vorbeau sindicatele din domeniu acum două săptămâni. În mod ciudat, ambii nu dau apă la moară sindicatelor şi, implicit, liderilor de prin PSD Gorj care se plâng de "epurări politice" fără să dea şi exemple.

 Nicio epurare la Rovinari

 Gheorghe Daviţoiu spune că nu a făcut nicio epurare politică în cadrul Complexului Energetic Rovinari. Directorul general declară că puţinii directori care au fost schimbaţi din structurile de conducere nu şi-au pierdut posturile pe criterii politice, unul dintre actualii directori ai complexului, cel de investiţii, Vasile Tudorescu, afirmând că el este unul dintre cei care acum doi ani a fost epurat politic. "Ciurel când a venit a schimbat 25 de persoane, eu am schimbat doar 4 şi ăia pentru că trebuiau pentru ceea ce făcuseră, iar asta nu are nicio chestie politică. Complexul avea 700 de miliarde profit pe cinci luni când l-a schimbat Ciurel pe Dondera în 2007 şi cu toate astea el a schimbat 25 de şefi. I-am schimbat şi eu pe patru pentru că meritau, întrebaţi-i pe ei, dar nu pe criterii politice, ca să ştiţi", spune Daviţoiu.

 Ciurel – "independent" politic
 
 Fostul director general Laurenţiu Ciurel nu crede nici el că schimbarea lui are vreo conotaţie politică, ci mai degrabă una personală, date fiind conflictele sale cu liderii PDL Gorj. Ciurel susţine că el nu a fost membru de partid niciodată în cei aproape doi ani în care a fost director, motiv pentru care nici nu poate pune schimbarea sa pe criterii politice. La fel ca şi succesorul său, acesta stă departe acum de partide, deşi atunci când era în funcţie apărea prin conferinţele de presă cam cu toţii şefii de partide care erau la putere şi de a căror voinţă politică depindea scaunul său de director general.
 " Nu am fost la niciun partid înscris şi de asta nici nu cred că e schimbare politică la mine. Când apăream eu cu Pufu Manta în conferinţă ziceaţi voi că sunt mare PC-ist, apoi cu Morega s-a zis că sunt liberal. S-au scos apoi bileţelele alea că aş fi dat bani la PSD şi lui Călinoiu şi că-s pesedist...Numai pedelist şi ungur nu m-au făcut, că în rest mi-au spus de toate, dar nu am fost în niciun partid politic. De asta nici nu poate fi o schimbare politică la mine. Că am fost în conflict cu unii sau alţii, e altceva, e o chestie personală", spune Ciurel, deşi putem găsi persoane care să ne confirme oricând existenţa unei adeziuni a sa la conservatori, atunci când Codruţ Şereş era ministru al economiei, sau că a susţinut campania electorală a PNL atunci când liberalii erau la putere. Ca să nu mai spunem că marţea trecută îl dădea Ion Călinoiu pe Ciurel ca exemplu de director schimbat pe criterii politice în conferinţa de presă a PSD Gorj, culmea, Ciurel spunând acum că nu e chiar aşa cu schimbarea lui.

 Pleacă la capitală

 După ce şi-a lămurit problema cu (ne)apartenenţa politică, Ciurel a confirmat ieri şi că şi-a încheiat orice socoteală cu unitatea pe care a condus-o până când i-a luat locul Gheorghe Daviţoiu. Acesta se pregăteşte să se mute cu serviciul în capitală, deşi recunoaşte că a încercat să facă unele afaceri în mediul privat, afaceri în care profitul evident nu are cum să fie la nivelul celui cu care se laudă că l-a avut la Rovinari. Fostul director general de la Complexul Energetic Rovinari afirmă doar că va lucra în cadrul unei firme private, fără să spună şi alte amănunte despre domeniul de activitate în care se va implica. El declară că pleacă din Gorj, dar îşi lasă restul familiei la Târgu Jiu, după ce a încercat să deschidă aici un depozit de materiale de construcţii şi o firmă de consultanţă. Ciurel spune că niciuna dintre afaceri nu i-a mers, motiv pentru care s-a orientat spre capitală, loc în care lucrează şi fostul director general din Societatea Lignitului, Eugen Davidoiu. 
 "Ce să fac aici, că totul e mort aici? Am încercat cu un depozit de construcţii, dar merge prost. Am o firmă de consultanţă, am făcut o lucrare bună acolo pentru o firmă spaniolă care vrea să facă în Mehedinţi o investiţie pe energie eoliană, dar, vezi, o chestie din asta vine aşa la 2-3 luni şi nu poţi să mizezi pe o treabă din asta. Încerc la Bucureşti, nu va fi uşor pentru că am familia aici, soţia, copii, rămân aici, iar eu o să vin la sfârşit de săptămână", spune fostul director general.

 Cifrele lui Daviţoiu

 În timp ce Ciurel se pregăteşte să devină băiat de capitală, pe moşia de la Rovinari urmaşii acestuia încearcă să redreseze lucrurile, adică să facă rost de bani pentru contractele încheiate de fostul director general. Actualul şef al unităţii, Gheorghe Daviţoiu, a trebuit să recunoască ieri că profitul complexului este mult mai mic anul acesta decât în 2008 din simplul motiv că banii au fost dirijaţi spre investiţiile de care Rovinariul are nevoie ca de aer. Conform acestuia, modernizarea blocului numărul 6 a presupus şi cheltuielile cele mai mari. "Situația cheltuielilor la blocul energetic nr.6 diferă mult anul acesta faţă de anul trecut. În primele 6 luni din anul 2008 s-a realizat un total al cheltuielilor de 8.310.420, 71 lei, din care la proiectare s-au cheltuit 113.473, 80 lei, la manoperă 5.851.793, 43 lei, iar pentru echipamente s-au cheltuit 2.345.153, 48 lei. În primele 6 luni ale anului 2009 s-a realizat un total al cheltuielilor pe blocul energetic nr.6 în valoare de 61.164.530,33, din care 195.638,70 au fost investiți în proiectare; în manoperă au fost investiți 16.061.840,14 lei, iar în echipament au fost investiți 44.907.051,49 lei. Aceste informații sunt pentru a clarifica unele speculații apărute conform cărora lucrările la blocul energetic nr.6 ar fi fost sistate, lucru complet neadevărat și contrazis de cei 61.164.530,33 lei investiți în primul semestru al anului 2009, comparativ cu doar 8.310.420,71 lei investiți în primul semestru al anului 2008", spune Daviţoiu.


Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: