Condescu şi Manţog, "audiaţi" de Videanu despre "epurările politice"

Comunicatul de presă dat publicităţii la începutul lunii de sindicatele miniere ale lui Marin Condescu încă mai face valuri. Liderul sindical şi fostul şef al democrat-liberalilor, Ionel Manţog, s-au întâlnit pentru prima dată de la izbucnirea scandalului respectiv în biroul lui Adriean Videanu, ministrul economiei dorind să afle de la aceştia "cum stau lucrurile", dar şi ce ar mai trebui făcut în minerit şi energie pentru depăşirea situaţiei de criză. 
 Evident că discuţiile despre criza care afectează mineritul şi energia pică pe planul doi atunci când vine vorba despre o astfel de întâlnire ce poate fi considerată de gradul trei, mai ales că relaţiile dintre Ionel Manţog-PDL Gorj şi Marin Condescu-sindicate nu mai par a fi aceleaşi de la începutul anului, atunci când cei doi, alături de Florin Cârciumaru-PSD, mergeau la Videanu pentru a stabili echipele de conducere de la Societatea Lignitului şi complexurile energetice. Într-o toamnă electorală în care interesele fiecăruia pare să fie altul decât al celuilalt, discuţiile cu ministrul economiei par cu atât mai interesante cu cât afirmaţiile despre "epurările politice" nu au un suport foarte real în realitatea cotidiană, iar comentariile pe marginea acestora sunt extrem de..."subtile".
 Marin Condescu spune că Adriean Videanu a precizat la această întâlnire că nu îl interesează structura politică a echipelor manageriale, ci performanţele economice ale acestora. Liderul sindical afirmă că eventualele schimbări de directori se pot face în baza unor motive întemeiate. Condescu susţine în continuare că poziţia adoptată de sindicatele pe care le conduce în privinţa "epurărilor politice" a fost una "pertinentă, oportună şi la momentul potrivit", acesta evitând să ofere alte amănunte. "Au fost discuţii despre blocajul financiar, despre viitoarea structură economică şi despre plăţile compensatorii, despre aprobarea unei hotărâri de guvern care să ne permită acest lucru. Discuţiile despre comunicatul FNME au fost şi ele, dar nu ele au fost motivul principal al întâlnirii, ci problemele societăţii", spune sindicalistul şef.

 Vorbele lui Condescu, prea "subtile" pentru Manţog

 Ionel Manţog consideră însă că declaraţiile lui Condescu sunt mult prea "subtile", acesta spunând că sindicatele, voluntar sau involuntar, susţin "tactica" PSD de a promova schimbările politice până la nivelul portarului unei instituţii. Fostul şef al PDL Gorj respinge în continuare acuzaţiile de "epurări politice" în minerit şi energie, spunând că, în prezent, şi PSD şi PNL, au directori atât în conducerea centrală a SNLO, cât şi la subunităţile din teritoriu. "Domnul preşedinte e mult prea subtil pentru mine şi, de aceea, îmi menţin afirmaţiile că, voluntar sau involuntar, astfel se creditează politica şi tactica PSD de a schimba până la nivel de portar orice pedelist aflat în ministerele conduse de ei. Sindicatele vorbesc în mod fals de epurări politice pentru că membri ai PSD şi şi ai PNL se află în funcţii de conducere. Sindicatele nu vorbesc nimic despre faptul că domnul ministru Videanu a fost corect şi a numit în ianuarie directorii generali propuşi de Condescu şi Cârciumaru sau de faptul că PSD a semnat un protocol cu PDL pe care nu l-a mai respectat. Schimbări politice s-au făcut înainte, atunci când eu a trebuit să îmi pierd locul de muncă de mai multe ori din cauza opţiunilor mele politice. În 2002 a trebuit să părăsesc o perioadă Compania Lignitului, la ordinul lui Mischie, iar în 2007 şi 2008 mi-a fost desfăcut ilegal contractul de muncă, dovadă fiind şi faptul că am câştigat la instanţă de fiecare dată", spune Manţog.
 Liderul democrat-liberal declară că la momentul actual nu se poate vorbi de "epurări politice", aşa cum susţin sindicatele din simplul considerent că directorii de altă culoarea politică decât cea portocalie nu au fost zburaţi din scaune, cel mai bine reprezentat la acest capitol fiind chiar PSD. "PSD şi PNL au reprezentanţi de vază care tronează în posturi de conducere sau bine plătite în minerit şi energie. Dafinoiu, Dădălău, Popescu, recunoscuţi oficial de Cârciumaru ca specialiştii PSD în conducerea SNLO, Vulpe, Boldor şi Gromnicu, consilierii judeţeni ai PSD cu funcţii în SNLO, sau Creţan, candidatul PNL la Senat, sunt doar câteva exemple din zecile pe care le pot da despre cei care nu sunt la PDL şi sunt în funcţii de conducere sau bine plătite în energie şi minerit. Despre ce epurări ar fi vorba atunci din partea PDL, atâta timp cât PSD face schimbări până la nivel de portar şi nu-l acuză nimeni de nimic?", se întreabă retoric Manţog.


 Burlan dă asigurări că nu va fi "o politică de epurare"

 La întâlnirea de la Bucureşti a fost prezent şi directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, care afirmă că discuţiile au vizat inclusiv responsabilitatea politică pe care o au actualele echipe manageriale din minerit şi energie. "Societatea are o conducere susţinută politic prin sprijinul acordat de domnul ministru şi atunci e nevoie de sprijin politic şi din interior. În acest context, nu va fi o politică de epurare, ci de creare a unei echipe care să aibă şi această orientare pentru că e vorba de a lucra cu oameni de încredere, cu aceiaşi viziune şi dorinţă de implicare în rezolvarea problemelor. Deocamdată însă la SNLO nu se impune vreo modificare sau schimbare de director. Avem o structură formată din trei direcţii şi apreciez că e foarte bună, iar la subunităţi, în teritoriu, au fost schimbări, dar de mică anvergură", spune Burlan.


Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: