Şpaga americană de la CE Rovinari – condamnată în SUA cu o amendă de 18 milioane de dolari

Mult s-a mai discutat prin februarie despre "şpaga americană" de pe moşia de la Rovinari, mult s-a fabulat despre venirea FBI pentru a ancheta nu se ştie ce pe aici, că, de fapt, după o jumătate de an constatăm că peste subiect s-a aşternut o linişte completă. Dincolo de ocean, americanii au dat însă o sentinţă în care firma mituitoare, cea la care a lucrat faimosul Richard Morlok, trebuie să scoată din conturi vreo 18 milioane de dolari, în condiţiile în care a dat mită de vreo trei ori mai puţin pentru a încheia contracte de zeci de milioane. De dolari, evident! 
 La începutul lui februarie numele lui Richard Morlok era mai rostit prin Gorj mai ceva ca al oricărui politician, dar, cum orice val ca valul trece, şi despre americanul care a recunoscut în faţa unei instanţe de judecată că a dat şpagă şi pe la Rovinari nu s-a mai auzit nimic. Morlok nu e nici membru PSD şi nici PDL că atunci poate "aliaţii" se ocupau să ni-l menţină în centrul atenţiei, aşa că, despre acesta, nu s-a mai pomenit nimic, el revenind însă acum în centrul atenţiei din simplul motiv că firma la care a lucrat până la începerea anchetei trebuie să plătească statului american o amendă menită să o dezveţe de practici de acest gen.  
 Compania americană implicată în scandalul presupuselor acte de mituire a reprezentanţilor mai multor firme din lume, inclusiv la Complexul Energetic Rovinari, a pledat vinovată în faţa unei instanţe de judecată din Statele Unite ale Americii, urmând să achite o amendă de peste 18 milioane de dolari, conform unui comunicat de presă al Departamentului American de Justiţie. Comunicatul apare inclusiv pe site-ul oficial la FBI, instituţie despre care s-a spus că ar fi implicată în ancheta de la Rovinari, o anchetă, reamintim, trecută sub tăcere de o jumătate de an.

 Peste 200 de şpăgi în zeci de state

 Control Components Inc. (CCI), din California, a pledat vinovată prin reprezentanţii săi, recunoscând că pe parcursul unui deceniu a mituit funcţionari şi angajaţi de la companii private sau de stat din 36 de ţări pentru a obţine contracte comerciale. Compania a fost obligată să aplice un program anticorupţie pentru o perioadă de trei ani, perioadă în care va fi monitorizată permanent şi va fi nevoită să întocmească rapoarte către Departamentul de Justiţie. Conform comunicatului de presă, compania americană a recunoscut că între 2003 şi 2007 a făcut 236 de plăţi cu caracter de mită, fapt care a dus la creşterea profitului net al societăţii cu peste 40 de milioane de dolari din derularea afacerilor respective. Plăţile cu caracter de mită au fost făcute în diferite ţări, în special China, Koreea, Malaesia şi Emiratele Arabe Unite, România regăsindu-se pe lista respectiv prin "Rovinari Power", respectiv Complexul Energetic Rovinari. 
 Pe parcursul audierilor din acest proces, fostul director financiar Richard Morlok a declarat, la începutul lunii februarie, că a oferit mită către reprezentanţi ai Complexului Energetic Rovinari, lucru negat categoric de către actuala şi fosta conducere a unităţii. Morlok a precizat însă că a oferit mită în cuantum de 628.000 de dolari către reprezentanţii mai multor companii străine, pentru a încheia diferite contracte. Alături de acesta, în procesul respectiv, mai sunt judecaţi alţi cinci foşti directori ai CCI, care au fost puşi sub acuzare pentru că ar fi mituit reprezentanţii firmelor ce provin din 36 de ţări. Cei cinci au ocupat funcţii din care puteau câştiga bani suficienţi pentru un trai decent sau pentru vremuri de criză, ei având funcţii de director executiv, director de vânzări pentru China şi Taiwan, şef de vânzări pe Europa, Africa şi Orientul Mijlociu, şef la nivel mondial pentru relaţii cu clienţii ori şef reprezentanţă în Coreea.

 Moartea anchetei din România

 Fiscul american şi-a făcut însă treaba şi, împreună cu FBI a demascat unul dintre cele mai mari cazuri de corupţie posibile a fi existat în ţara tuturor posibilităţilor, ţară care rămâne America, deşi în România e foarte posibil ca dosarul să fi fost deja înmormântat. Ministerul Economiei, prin Corpul de Control, a declanşat o anchetă la Complexul Energetic Rovinari, căutând în cursul lunii februarie contractele care ar fi putut avea legătură cu CCI sau cu subsidiare ale acesteia, fără ca vreun rezultat al investigaţiilor să mai fie prezentat. În plus, reprezentanţii CE Rovinari au negat permanent faptul că unitatea ar fi avut contracte de această natură sau că foşti ori actuali directori ar fi primit mită pentru încheierea vreunui contract. Fostul director general de dinainte de 2005, Ion Pisc, prezent şi de atunci încoace în funcţii de conducere la nivel de vârf în CE Rovinari, a menţiont că nu ştie de niciun contract al lui Morlok la Rovinari, ca dovadă fiind faptul că nici nu a mai spus cineva că s-ar fi găsit ceva prin arhiva comercială a unităţii.
 În luna februarie şi Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa că a deschis o anchetă cu privire la presupusele şpăgi de la Rovinari, însă peste acest subiect s-a aşternut liniştea, de atunci şi până acum Complexul Energetic şi şefii săi având parte de alte scandaluri, care l-au făcut uitat pe cel cu Morlok, afaceristul american riscând acum puşcăria în Statele Unite după ce şi-a recunoscut faptele, lucru pe care în România nu o să-l vedem probabil prea curând. În presă au apărut relatări despre posibile contracte încheiate în anii trecuţi între Complex şi reprezentanţa din Bucureşti a CCI, compania americană fiind lider mondial în producţia de valve folosite de producătorii de energie, Rovinariul fiind printre aceştia. Aşadar, prin arhivă au putut fi găsite documente despre relaţiile comerciale existente între Morlok, direct sau indirect, şi posibili directori din Rovinari, continuarea anchetei fiind una extrem de interesantă, în cazul în care cineva se încumetă să facă acest lucru. Poate doar agenţii FBI care erau aşteptaţi la Rovinari în februarie ar mai reuşi să mişte lucrurile din loc, mai ales acum, într-o perioadă de concedii şi de acalmie înainte cruntei bătălii politice din toamnă.


Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: