Coadă la împrumuturi pentru lucrările agricole de primăvară

Muncile agricole de primăvară sunt o adevărată provocare pentru țăranii gorjeni, care nu au bani să-și cultive terenurile. Și cum agricultura este singura șansă de supraviețuire pentru majoritatea dintre ei, aceștia sunt nevoiți să facă împrumuturi ca să poată pună ceva în pământ. La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au fost înregistrate primele cereri de împrumut. Reprezentanții Direcției Agricole îi înștiințează pe țărani că anul acesta costurile au crescut.

După o vară secetoasă și o iarnă lungă, țăranii gorjeni își încearcă și anul acesta norocul în agricultură. Pentru că veniturile sunt mici, agricultorii se gândesc să facă împrumuturi pentru lucrările de primăvară. „Trebuie să ne împrumutăm, că altfel nu avem ce face. Este foarte scump să muncim terenul și nu avem bani. Ce să fac eu cu 650 de lei pensia pe o lună, când poate numai arăturile mă costă atât? De la vecini nu pot să mă împrumut, poate pe la casa pensionari, dacă mi-or da. Nici pământul nu pot să-l las nemuncit că nu am cu ce trăi”, a spus un agricultor.

Au făcut cereri la CARP

La Casa Județeană de Ajutor Reciproc al Pensionarilor s-au înregistrat primele cereri de împrumut pentru arăturile de primăvară, iar agricultorii care au primit deja banii speră să le ajungă. „Am primit primele cereri de la pensionarii care au nevoie de bani pentru muncile agricole. În comparație cu anul trecut sunt mai puține, pentru că este și o primăvară mai târzie, dar și pentru că oamenii nu vor să mai învestească bani împrumutați în agricultură”, a declarat Iulia Cioplea, contabil șef CARP.

Costurile s-au dublat față de anul trecut

Conducerea Direcției Agricole nu are vești prea bune pentru agricultorii gorjeni, care vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani anul acesta pentru culturile de primăvară. „Fermierii gorjeni întâmpină greutăți la campania agricolă din această primăvară, pentru că implică costuri mult mai mari față de anul trecut.  Pe lângă faptul că s-a scumpit motorina, și oferta de semințe a firmelor este destul de slăbuță din cauza secetei de astă vară, iar cererea este mare. Pot să vă dau un exemplu. Dacă anul trecut un kilogram de lucernă era între 12 și 17 lei, acum a ajuns la 22-36 de lei pe kilogram”, a declarat Daniel Tănăsescu, director Direcția Agricolă Gorj.

Îmbucurător pentru autorități este faptul că, deși fac sacrificii, agricultorii gorjeni nu lasă terenurile nemuncite.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: