Coloana fără Sfârșit, măcinată de rugină. Un director face un raport mai mare din mai multe rapoarte mici

Un raport de monitorizare din 2022 indică faptul că stratul de lac ce oferă protecție coloanei este afectat de crăpături, fisuri, eroziuni fizice și atacuri biologice. Un alt document din 2023 informează că deteriorarea stratului de protecție a generat oxidarea straturilor din zinc și alamă aflate sub acesta. Între timp, la Târgu Jiu, se pasează vina și se fac rapoarte. 

Coloana este afectată de procesul de coroziune, iar rugina a început să erodeze monumentul. Cel mai recent raport detaliază un ciclu complet de degradare, subliniind că oprirea acestui proces este posibilă doar prin intervenții de urgență. În lumina acestor informații, am discutat cu managerul pentru a afla concluziile trase din toate aceste rapoarte.

Într-un reportaj realizat de PRO TV, primarul Marcel Romanescu spune că are așteptări legate de documentele pentru începerea restaurării monumentului de la …directorul Centrului ”Brâncuși”, Adrian Bândea. Acesta este director ”nou” de aproape un an. 

”Avem un nou manager la centrul Brâncuși ți sperăm că toate aceste proceduri să fie demarat mai rapid”, a spus primarul.


Bândea a clarificat prin declarația sa că opera lui Brâncuși, Coloana fără Sfârșit, nu este măcinată doar de rugină... Deocamdată face un raport mai mare din rapoarte mai mici.

”Deci concluziile la ora asta practic sunt la modul de a face un raport din fiecare raport pe specialitate care să includă un raport general”, a spus Bândea.


În cel mai optimist scenariu, opera va intra în restaurare în 2025.

Galerie foto


Vizualizări: 1,935

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: