Comisia Europeană împrumută România cu trei miliarde de euro

Comisia Europeană a anunţat marţi că alocă unui număr de cinci state membre suma de 8,5 miliarde euro, din care 3 miliarde euro României, reprezentând a treia tranşă a împrumutului care va permite statelor să facă faţă creşterilor bruşte ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menţinerii locurilor de muncă.

 
”Comisia Europeană a alocat suma de 8,5 miliarde euro în cadrul celei de a treia tranşe a sprijinului financiar acordat unui număr de cinci state membre prin intermediul Instrumentului SURE. În cadrul sprijinului financiar acordat astăzi, Belgia a primit 2 miliarde euro, Ungaria – 200 de milioane euro, Portugalia – 3 miliarde euro, România – 3 miliarde euro, iar Slovacia – 300 de milioane euro. Acest sprijin, sub formă de împrumuturi acordate în condiţii avantajoase, le va permite respectivelor state membre să facă faţă creşterilor bruşte ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menţinerii locurilor de muncă”, anunţă CE.

Sprijinul financiar va contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a altor măsuri similare instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19 şi destinate inclusiv lucrătorilor independenţi.

 
La 24 noiembrie, Comisia Europeană a emis ce a de a treia obligaţiune cu impact social în cadrul instrumentului SURE al UE, cu o valoare totală de 8,5 miliarde euro. Emisiunea a constat într-o singură tranşă, scadentă pentru rambursare în iulie 2035.

CE precizează că această emisiune a suscitat un interes extraordinar pe pieţele de capital, atrăgând cel mai mare registru de ordine procesate vreodată pentru o emisiune de referinţă într-o singură tranşă şi constituind, până în prezent, cea mai mare tranzacţie pe 15 ani efectuată de un emitent supranaţional. Condiţiile favorabile de preţ care s-au datorat interesului ridicat al investitorilor sunt transferate direct statelor membre care primesc împrumuturile.

Obligaţiunile emise de UE în cadrul SURE beneficiază de eticheta „obligaţiuni cu impact social”. Cadrul menţionat le oferă investitorilor în aceste obligaţiuni certitudinea că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv cu adevărat social.

Vizualizări: 1,115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: