Computerul tomograf de la spitalul din Dobrița a fost montat și va fi pus în funcțiune

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din Dobrița, Runcu, va avea, în scurt timp, un computer tomograf operațional. Echipamentul medical a fost montat de către firma furnizoare și urmează să fie pus în funcțiune după obținerea autorizațiilor CNCAN. De asemenea, alături de CT, au fost livrate, în cursul lunii septembrie a anului trecut, șase monitoare pentru funcții vitale precum și 30 de aparate de oxigenoterapie.

Computerul tomograf precum și celelalte echipamente medicale au fost achiziționate în cadrul proiectului „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 la nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie «Tudor Vladimirescu», Județul Gorj”, în valoare totală de 5,8 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR). Proiectul a vizat dotarea cu echipamente și aparatură medicală a celor trei secții care funcționează ca „Zonă Tampon” respectiv „Zonă COVID” în cadrul unității sanitare de la Dobrița. Contractele pentru furnizarea echipamentelor menționate a fost semnat în 24 august 2021. Primele dintre acestea, respectiv cele șase monitoare funcții vitale cu suport mobil precum și cele 30 de aparate de oxigenoterapie, au fost recepționate în luna septembrie, fiind disponibile pentru tratarea pacienților internați la spitalul din Dobrița. În ceea ce privește computerul tomograf, termenul de punere în funcțiune se întinde pe o perioadă mai mare de timp, având în vedere că nu presupune doar livrarea echipamentului medical ci și amenajarea spațiului și a protecției radiologice precum și obținerea autorizațiilor necesare.

Condiții mai bune de tratament, în contextul pandemiei de COVID-19

Echipamentele medicale furnizate în cadrul acestui proiect asigură o îmbunătățire semnificativă a actului medical la spitalul de la Dobrița. Un tomograf operațional elimină necesitatea transportului pacienților la Târgu Jiu. Mai mult decât atât, având în vedere că instituția sanitară funcționează ca spital destinat pacienților COVID, este redus semnificativ riscul răspândirii virusului, în cazul pacienților care necesită investigații tomografice. „Este un pas esențial pentru îmbunătățirea condițiilor de tratament ale pacienților internați la spitalul de pneumoftiziologie de la Dobrița. Fără îndoială, cel mai mare avantaj este acela că nu vom mai fi nevoiți să consumăm timp prețios pentru a transporta pacienții care au nevoie de control tomograf până la Târgu Jiu și înapoi. Controalele sunt făcute mult mai rapid, în cadrul spitalului. Iar acest lucru este important pentru că se reduce timpul de intervenție în actul medical, sunt eliminate riscurile transportului și, nu în ultimul rând, pentru că ambulanțele utilizate în această operațiune pot fi relocate către alte urgențe”, a declarat președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu.

De asemenea, monitoarele pentru funcții vitale și, mai ales, aparatele de oxigenoterapie sunt esențiale în gestionarea și tratarea afecțiunilor specifice pacienților internați la Dobrița dar și celor care sunt transferați aici pentru tratament împotriva COVID-19.

Mai multe detalii pe www.cjgorj.ro

Galerie foto
Vizualizări: 1,363

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: