Concurs inedit de Ziua Iei. Iată cum te înscrii!

Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, lansează o provocare tuturor doamnelor și tinerelor din Gorj, din țară, dar și din Diaspora, care păstrează în suflet frumusețea costumului tradițional și poartă cu dragoste IA gorjenească. Este vorba despre un concurs, organizat cu prilejul sărbatoririi Sânzienelor și a Zilei Universale a Iei, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara.

Provocarea constă în organizarea concursului

IA GORJENEASCĂ - CĂMĂȘI TRADIȚIONALE ȘI PORT POPULAR

Concurentele vor purta și vor prezenta în concurs ia sau portul tradițional specific diverselor zone din județul Gorj.

Concursul se va desfășura în data de 24 iunie 2022, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, iar  prezența participanților este așteptată la sediul muzeului incepand cu  ora 15:00.

La Ora 16:00 vom da startul concursului nostru prin  - prezentarea iilor.

Concurenții vor prezenta în concurs ia, vorbind despre proveniență, vechime, material, tehnică de cusut, categorii de motive, cromatică, simbolistică etc.

Durata prezentării nu trebuie să depăşească 5 minute.

La Ora 18:00 – este programata  festivitatea de premiere.

Vor fi acordate 7 premii, a câte 500 de lei brut/premiu.

Concursul este structurat pe 4 sectiuni:

1.             Prima sectiune CEA MAI REPREZENTATIVĂ IE SAU COSTUM FEMEIESC (se admit piese din toate zonele din judetul gorj

2.             CEA MAI FRUMOASĂ POVESTE A IEI

3.      REPRODUCERE / RECUPERARE MODELE, MOTIVE ȘI TEHNICI STRĂVECHI–

4. DOR DE GORJ (este dedicată  pentru româncele din diaspora care dețin, poartă și cos cu mândrie ia gorjenească). Se va prezenta ia/cămașa împreună cu povestea ei(foto sau video). Evenimentul se va transmite live pe paginile de socializare ale organizatorilor.

ETAPA DE ÎNSCRIERE

Înscrierea se face pe baza „Formularului de înscriere” cu toate datele completate și copia cărţii de identitate

Formularul de înscriere se poate descărca de pe pagina oficială de facebook a Scolii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, precum și de pe site-ul instituției www.scoalapopularadearta.ro, secțiunea Manifesări culturale.

 Documentele necesare înscrierii la concurs vor fi transmise în format pdf. la adresa de email: [email protected], dar pot fi înmânate si fizic  secretariatului tehnic al juriului, prezent la muzeu.

Pentru secțiunea cu participare fizică în cadrul evenimentului cultural-artistic de la Muzeul Arhitecturii Populare Gorj de la Curtișoara, data limită de înscriere este 24 iunie 2022, ora 16:00.

Pentru secțiunile on-line, data limită de înscriere la concurs este 23 iunie 2022, ora 12:00.

JURIUL FESTIVALULUI

Juriul concursului va fi alcătuit din specialiști de prestigiu, care, prin valoare și competență profesională, vor garanta corectitudinea clasamentului după următoarele criterii:

1. Autenticitate (respectarea structurii funcțional-decorative și cromatice a zonei sau subzonei pe care o reprezintă piesa)

2. Grad de complexitate al cusăturii /broderiei(tehnica folosită, numele local și literar al punctelor în cusătură, modul de grupare al motivelor(câmpii decorativi/zonele decorate), denumirea motivelor și semnificația lor, paletă cromatică(culorile folosite în alcătuirea modelului), contextul/ocazia în care se purta respectiva ie/cămașă/costum.

3. Starea de conservare

Evenimentul este organizat de către Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu și Asociația „La Blouse Roumaine - IA” , având ca instituții partenere Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” și Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj.

Textul este preluat din comunicatul Școlii Populare de Artă.

Galerie foto


Vizualizări: 921

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: