Consilier PNL Gorj: Sunt profund îngrijorat

Consilierul județean al PNL Gorj, Victor Banța, a dat publicității un comunicat de presă, în care îi cere prefectului să convoace urgent Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru a evalua efectele secetei în județ.

COMUNICAT

Sunt profund îngrijorat deoarece efectele secetei prelungite, devastatoare, cum nu a mai fost de cîteva zeci de ani în România, nu sunt combătute de către instituțiile publice îndrituite să o facă: Prefecturi, Guvern și ministere, deși legea le obligă să o facă.

Conform legislației ”Situatia de Urgenta” (definiție pe care o găsim pe site-urile acestor instituții) ”este un eveniment exceptional, cu caracter nonmilitar care, prin amploare si intensitate, ameninta viata si sanatatea populatiei, mediul inconjurator, valorile materiale si culturale importante, iar pentru restabilirea starii de normalitate sunt necesare adoptarea de masuri si actiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare si managementul unitar al fortelor si mijloacelor implicate”. La o simplă citire a definiției, se observă că evenimentul excepțional care se numește SECETĂ PRELUNGITĂ și constat de către INMH se încadrează perfect în definiție. 

De aceea este absolut necesar să fie convocate urgent, de către prefect: Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și grupurile de lucru locale și de către premier: Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la nivel național.

Conform art. 30 alin.(2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, ”Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului este destinat pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute ale unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, aparute in timpul exercitiului bugetar...”, cu alte cuvinte există și temei legal pentru astflel de cheltuieli! Astfle se vor putea debloca resurse financiare din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului pentru a se lua măsurile necesare combaterii efectelor secetei.

Trebuie să ”trezim” din inerție aceste autorități publice leneșe și indolente, care gestionează ineficient bugetele publice pe care le dimensionează și le aprobă anual, fiind prevăzute fonduri speciale, cu singurul scop de a le trezi din letargie și de a ne proteja pe noi înșine de incapacitatea lor de acțiune.

 

 Victor Banța  - consilier județean, PNL Gorj

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: