Controale anti-pestă pe DN 66. Maşinile de marfă, oprite de poliţişti

Mai multe maşini au fost trase pe dreapta miercuri dimineaţa de agenţi ai Poliţiei Rutiere Gorj pentru a le verifica împreună cu medici veterinari dacă transportă sau nu produse alimentare ce pot conţine carne de porc provenită din zonele afectate de pesta porcină africană.

Deşi Gorjul, ca şi Oltenia, de altfel, a fost ferit până acum de aceste probleme, autorităţile vor să se asigure că ţin virusul cât mai la distanţă, deocamdată nefiind găsite nereguli. Acţiunea de control a avut loc la Ţânţăreni, în zorii zilei şoferii fiind opriţi din drumul lor pentru câteva minute mai ales dacă se aflau la volanul vreunei maşini care transporta mărfuri alimentare.

Cei traşi pe dreapta nu s-au supărat atunci când li s-au cerut actele, din verificări reieşind că toţi cei opriţi posedau documente justificative pentru mărfurile transportate. Şoferii reprezentau firme de renume de pe piaţa mezelurilor româneşti, unii dintre ei menţionând că firmele deja folosesc în mare parte doar carne din import, dat fiind că la intern sunt problemele cu pesta porcină africană. „Tot ce avem în maşină este ambalat şi prelucrat. Nu avem contact cu carne proaspătă şi mai ales de origine internă. Din ce ştiu, firma pentru care transport aduce deja din import materia primă”, a menţionat un şofer. Un altul aducea marfă tocmai de la Satu Mare şi era de acord cu astfel de controale. „E bine pentru că se încearcă să se ţină fenomenul sun control. Poate că trebuiau mai demult şi în alte părţi din ţară, nu doar aici. Noi aducem de la Satu Mare şi lactate, şi carne, dar nu am avut probleme niciodată şi mai ales pe pestă”, a menţionat bărbatul.

DSV: Continuă controalele

Şoferii care veneau din Dolj şi Mehedinţi au fost cei opriţi, cu câteva zile în urmă la Drobeta Turnu Severin fiind depistat tot în trafic un şofer care adusese zeci de porci luaţi din Bihor dintr-o zonă afectată de pestă în mod grav, acolo fiind cod roşu. Boala nu a ajuns însă în Oltenia deocamdată, iar şeful DSV Gorj, Nicolae Călescu, spune că autorităţile vor face tot ce depinde de ele pentru a ţine pesta cât mai departe de această zonă. „Cred că oamenii au devenit mai conştienţi. Îşi dau seama că riscul este prea mare pentru a transporta animale din zonele infectate şi acum evită acest lucru. Noi sperăm ca la Gorj să nu fie cazul să înceapă tăierea porcilor prea curând şi gorjenii să îşi sacrifice animalele doar de Crăciun, aşa cum e tradiţia. De aceea, împreună cu reprezentanţi ai IPJ Gorj, vom continua genul acesta de controale şi în perioada următoare pe toate arterele principale care asigură intrarea şi ieşirea din judeţ”, a menţionat şeful DSV Gorj.

 FOCARE

Pesta porcină africană a fost confirmată în 227 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 927 de focare şi 62 de cazuri la mistreţi, anunţa miercuri Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. În total au fost eliminaţi 311.869 de porci afectaţi de boală.

Vizualizări: 1,057

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: