Costumele actorilor din „Inimă de Ţigan”, expuse la târgul de iarnă

Costumele ţigăneşti purtate de actorii din celebrul film „Inimă de ţigan“ se găsesc acum şi la căsuţele amplasate în centrul oraşului. Meşteri populari din Gorj, Dolj, Bucureşti, Timiş, Alba, Argeş, Suceava, Hunedoara, Vâlcea şi Baia Mare şi-au expus marfa la căsuţele din centrul oraşului. Producătorul acestora a povestit cu mândrie despre celebrităţile care au cumpărat costume de la el.

Aproximativ 30 de meşteri populari din întreaga ţară şi-au expus marfa la târgul de iarnă inaugurat, ieri, în centrul oraşului. Decoraţiuni de Crăciun, obiecte de ceramică, covoare, cusături, sculpturi din lemn, împletituri manuale, măşti populare, păpuşi decorative, lumânări, icoane şi podoabe pot fi admirate şi comercializate de la căsuţele din zona centrală. Meşterii populari îşi arata iscusinţa lucrându-şi o parte din exponate sub privirile trecătorilor. Meşteşugarii spun că această meserie este pe cale de dispariţie. Cei mai mulţi au practicat-o încă din copilărie, moştenind-o de la părinţi şi bunici. „Am învăţat să cos şervete, desagi şi geacuri de la vârsta de 7 ani. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi sper ca arta cusutului să nu dispară cu toate că în ziua de azi fetele nu mai sunt interesate de acest lucru. Chiar şi la şcoală copiii sunt învăţaţi să facă orice alte lucruri mai puţin să coase. Pe vremuri la lucru manual fetele erau învăţate să coase diferite modele şi să tricoteze. Acum lumea este interesată să scoată cât mai mulţi bani cu muncă mai puţină. De aceea se orientează spre meserii mai bănoase”, a declarat Mioara Dinoiu, din Polovragi.

Până la 7 milioane costumul Flacărei

Costumele purtate de actorii din telenovela “Inimă de ţigan” pot fi admirate şi cumpărate de către târgujieni. Preţul unui costum ţigănesc variază între 5-7 milioane de lei vechi. “Eu am confecţionat hainele Flacărei şi ale altor actori din “Inimă de ţigan“. O parte dintre acestea le-am confecţionat manual, iar altele cu matriţe. Tot de la mine a închiriat şi Ştefan Bănică junior costumul purtat la “Dansez pentru tine”, a declarat cu mândrie Mircea Crăciun, în vârstă de 54 de ani, din Bucureşti. Meşterul se mai poate lăuda şi cu faptul că a fost invitat la mai multe târguri organizate în Suedia şi Germania. Omul lucrează costume de ani de zile însă, aşa cum se întâmplă în ziua de azi, niciunul dintre copiii acestuia nu au vrut „să-i fure“ meseria. „Lucrez la acest gen de costume de la vârsta de 9 ani. Am învăţat acest meşteşug de la părinţii mei. Nu este o meserie foarte bănoasă însă câştig suficient ca să supravieţuiesc. Pe copiii mei nu i-am putut convinge să înveţe această meserie. La un costum ţigănesc pot lucra fie câteva ore, fie câteva săptămâni, în funcţie de model”, a mai precizat Mircea Crăciun.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: