Cozma l-a pus pe Creţan şef la Gorj în Partidul Muncitorilor

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a mers ieri la Lupeni pentru a se întâlni cu cei care, în urmă cu un deceniu, îl urcau în autobuz pentru a pleca spre Bucureşti, drumul lor sfârşindu-se, de fapt, la Stoeneşti, în Olt. Miron Cozma nu a avut parte de primirea de altă dată, dintre cei care i-au fost alături mulţi fiind din Gorj, oameni de-ai lui Constantin Creţan, liderul ligii ce poartă numele fostului ortac şef. Creţan a fost uns acum şef al filialei din Gorj a Partidului Muncitoresc, partid de care Cozma îşi leagă acum toate speranţele.

Întâlnirea de la Lupeni a fost un bun prilej pentru Miron Cozma să vorbească timp de un ceas fără ca să spună multe lucruri noi. Aceleaşi vechi critici la adresa lui Ion Iliescu, a lui Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, liderul din Vale mărturisind acum că el crede în spiritul Pieţei Universităţii mai mult decât oricine altcineva. În acest context, fostul sindicalist a vorbit din nou despre partidul său, Partidul Muncitorilor, prin care spune că vrea să ducă mai departe spiritul Pieţei Universităţii. „Am de partea mea mulţi dintre membrii Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, oamenii aceia care au susţinut până acum că minerii i-au bătut şi-au dat şi ei seama că cei care i-au agresat erau de la IMGB. Iliescu a vrut, de fapt, prin acele evenimente, să îi compromită pe mineri pentru că nu a uitat de protestele noastre din 1977 şi ştia că noi putem protesta din nou oricând”.

Miron Cozma a dezvăluit şi că are încă la el acasă, în original, documentul prin care s-a semnat pacea de la Cozia, pace prin care Guvernul de atunci şi, în special, fostul premier Radu Vasile, se angaja să nu îi judece pe liderii minerilor pentru acele evenimente. Lucrurile nu au stat deloc aşa, iar fostul sindicalist din Vale spune că acum vrea să folosească documentul respectiv pentru a-i face lui Vasile o surpriză. „Radu Vasile cu mâna lui a semnat şi a scris că liderii sindicali nu vor fi acţionaţi în justiţie. L-am pus să pună şi ştampila bisericii, a episcopului de Râmnic pentru că nu am acceptat-o pe a trădătorului de episcop de Harghita şi Covasna. El era duhovnicul meu, pe care eu l-am făcut stareţ, şi el i-a zis lui Emil Constantinescu să-l ducă pe Cozma în biserică pentru că era singurul loc în care eram umil. A fost însă voinţa lui Dumnezeu tot ce s-a întâmplat. Mi-au interzis dreptul de a vota şi de a fi ales. Le e frică că voi fi ales şi să le fie frică pentru că voi fi ales. Să-mi dea Dumnezeu să ajung eu preşedinte. Atunci veţi vedea cât de mult aţi fost furaţi”, a delarat Cozma, printre altele.

Creţan, supărat că „trădătorul” Condescu e lider şi în Vale

Cozma a fost însoţit, la Lupeni, mai mult de apropiaţi de-ai săi din Gorj, decât de foşti simpatizanţi de-ai săi din Valea Jiului. Constantin Creţan, liderul Ligii „Miron Cozma” a fost anunţat ca viitor preşedinte al filialei din Gorj a Partidului Muncitoresc, comemorarea de ieri fiind o amestecătură de discursuri politice, amintiri despre mineriade şi planuri de viitor. Creţan a venit la Lupeni cu şefii filialelor din Rovinari, Ţicleni, Fărcăşeşti şi alte zone ale Gorjului, fiecare dintre aceştia ridicând tonul atunci cânt a fost vorba să îl catalogheze drept „trădător” pe Marin Condescu, eternul adversar al lui Cozma şi Creţan. Însă până şi Creţan s-a văzut nevoit să regrete că a stat la puşcărie mai degeaba, atâta timp cât Condescu a reuşit să devină lider sindical şi peste o parte importantă a Văii Jiului. „Noi degeaba am făcut puşcărie. Ne-am sacrificat pentru dumneavoastră, nu pentru noi. Nimeni nu le-a dat minerilor drepturi atât de multe şi de mari câte le-a dat Miron Cozma, iar acum ne merităm cu toţii soarta dacă a ajuns Condescu lider în Valea Jiului. Nu înţeleg cum a fost posibil. Vă asigur eu că dacă Creţan era liber Condescu nu trecea de Valea Jiului. El e cel mai bogat om din Gorj, pune directori în funcţii, iar acum e stăpân şi aici. Cozma nu are afaceri, nu are conturi, vile şi de asta nu înţeleg cum de a fost preferat Condescu în Valea Jiului”, spunea ieri, iritat, Creţan.

Comunistul Căpriţă a reuşit să enerveze asistenţa

Întâlnirea de la Lupeni a fost pigmentată şi de discursurile celorlalţi sindicalişti veniţi de la Gorj pentru a fi alături de Cozma. Dintre toţi, cel mai mult a reuşit să enerveze, chiar dacă nu şi-a dat seama, Gheorghe Căpriţă, autointitulat lider al unei mişcări comuniste, el fiind de loc din Tismana. Pe final de şedinţă, Căpriţă a primit dreptul de a rosti şi el un discurs, motiv pentru care şi-a scos din geantă câteva foi în care avea consemnată „importanţa” zilei de 1 Mai. Participanţii la şedinţă l-au suporat câteva minute, dar după ce au văzut că tovarăşul Căpriţă o lungeşte prea mult cu istoria, au ieşit din sală, rugându-se ca acesta să termine mai repede. Între timp s-a terminat şedinţa, Miron Cozma fiind bucuros că s-a revăzut cu o parte dintre camarazii săi, acesta menţionând că nu a dorit o manifestare de mai mare amploare pentru că nu prea era cazul.

Vizualizări: 80

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: