Crește iarba pe acoperiș și plouă în Muzeul de Artă Târgu Jiu. Ce spun autoritățile!

Muzeul de Artă din Târgu Jiu, secție a Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, păstrează importante opere de artă religioasă, modernă și contemporană, însă pentru autorități este doar o clădire abandonată în Parcul Central. Clădirea și spațiul din jur, care reprezintă oportunități uriașe pentru dezvoltarea sectorului cultural, formează acum un decor dezolant, expresia clară a lipsei de interes față de un obiectiv esențial din județul Gorj. Pe acoperiș crește iarba, iar în atribuțiile angajaților a fost adăugată și activitatea de smulgere a vegetației de pe acoperiș.

Muzeului îi lipsesc multe, depozite încăpătoare, un sistem corect de iluminat, sisteme potrivite pentru expunere, laborator de restaurare, spații pentru activități cu publicul (ateliere, conferințe, etc.), dar are o mulțime de găleți și ligheane pe care angajații le folosesc pe vreme rea. Plouă prin acoperiș inclusiv într-o sală de expoziții. O vizită la muzeu într-o zi ploioasă este extrem de umilitoare pentru angajații care trebuie să găsească explicații.

Problema nu este una nouă, fiind adusă la cunoștința autorităților județene de mai bine de un an. Consiliul Județean a transmis, zilele acestea, către Pandurul, că se lucrează la un proiect pentru reabilitarea muzeului, care va fi depus pe POR, un program care nici nu a fost deschis.

Necesitatea unui proiect de regândire a spațiului interior și exterior al muzeului, de punere în valoare a patrimoniului și de aducere a clădirii la standarde europene este mai mult decât evidentă. Dar… Până la scrierea proiectului, depunerea, evaluarea și declararea, să sperăm, ca fiind finanțabil, mai durează cel puțin 2 ani. Încă atât, cel puțin, pentru licitații și mai mult de atât pentru lucrările în sine.

Astfel, pare că planul este, de fapt, să mai plouă zece ani în muzeu. Să crească și mai multă iarbă pe acoperiș, iar curtea din spate să rămână, în continuare, nefolosită, în lipsa investițiilor.

Ce părere vă faceți despre o comunitate unde instituțiile de cultură arată ca și cum ar fi clădiri abandonate?

Galerie foto




Vizualizări: 1,226

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: