Creșterea și vânzarea porcilor în gospodării - ANSVSA clarifică situația

După îngrijorările stârnite de informațiile conform cărora micii crescători de porci ar putea fi afectați de noi reglementări, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vine cu clarificări importante. ANSVSA a comunicat luni că nu va interzice creșterea și sacrificarea porcilor în gospodării și nici comercializarea acestora.

Autoritatea subliniază că susținerea creșterii tradiționale a porcilor în gospodării și a proprietarilor de porci din mediul rural reprezintă o prioritate. Astfel, creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu vor fi interzise, potrivit Digi24.

.

În acest context, ANSVSA a hotărât să introducă o prevedere care permite comercializarea porcinelor din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene completează o fișă de examinare clinică. Această fișă certifică starea de sănătate a animalului care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).

Această prevedere a fost introdusă cu scopul de a verifica starea de sănătate a animalului care urmează să fie comercializat, protejând în același timp împotriva răspândirii virusului PPA.

Această decizie vine ca răspuns la îngrijorările exprimate de micii crescători de porci și asigură continuitatea tradiției de creștere și comercializare a porcilor în gospodăriile rurale.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a confirmat decizia ANSVSA și a anunțat că, în perioada sărbătorilor de iarnă, porcii crescuți în gospodăriile țărănești și în gospodăriile populației vor putea fi valorizați de către persoanele fizice. Acestă decizie este menită să sprijine tradiția românească și să asigure sursa de carne proaspătă pentru gospodăriile și comunitățile locale.
 
 
 

Vizualizări: 2,529

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: