Cultivă în casă plante de alungat ţânţarii

Există o serie de plante care alungă insectele, în special supărătorii ţânţari care se înmulţesc necontrolat vara. Pentru a nu avea parte de ei şi în casă nu trebuie neapărat să apelaţi la pastile de ţânţari sau substanţe volatile care pot deranja, ci puteţi apela la un mod mai comod şi mai puţin toxic pentru a-i alunga din casă.

Anumite plante au proprietatea de a a alunga țânțarii şi este foarte uşor să fie cultivate și în ghivece. Micile insecte sunt ținute la distanță de mirosul lor puternic şi puteţi profita să le plantaţi chiar şi pe terasele unde obişnuiţi să staţi seara.

1. Citronella

Multe produse chimice contra ţânţarilor conțin și citronella, astfel că plantarea ei în grădină sau ghiveci este ideală pentru a-i alunga. Această variantă ar fi mai bună față de lumânările cu citronella, aceasta din urmă având și câteva chimicale în plus. Mirosul de citronella respinge țânțarii iar pentru un efect mai mare puteţi rupe câteva frunze pe care să le zdrobiţi şi să le frecaţi pe piele. Puteţi amesteca frunze zdrobite cu apă și alcool pentru a face o soluție împotriva țânțarilor. Se ține la macerat 7 zile și se agită zilnic. Planta are nevoie de soare și un pământ care se drenează bine şi crește bine în ghivece mai mari.

2. Roinița (Melissa Officinalis)

Face parte din familia mentei, iar mirosul ei este cumva între lămâie și mentă. Atrage fluturii, albinele, dar respinge cu mirosul ei țânțarii enervanți.  Trebuie să știţi că este o plantă invazivă, are tendința de a se înmulți și acapara mult spațiu dacă vreţi să o cultivaţi pe terasă sau în grădină. Nu necesită o îngrijire deosebită, căci ea crește repede, se înmulțește singură, doar să aveţi grijă să-i puneţi apă.

3. Crăițele, plante care alungă țânțarii

Crăițele au un ingredient care pune pe fugă țânțarii – pyrethrum.Acest ingredient poate fi găsit în compoziția multor insecticide, dar sub forma sa de sinteză. Aceste plante alungă mai multe insecte, nu numai țânțarii.

Plantaţi crăițele la intrarea în casă, în locurile în care staţi în aer liber sau  în ghivece la geamuri și balcon.

4. Busuiocul

Această plantă aromatică este bună, deopotrivă, și în bucătărie. Un motiv în plus să o cultivaţi pentru a vă bucura și de gustul ei, dar și pentru a alunga insectele. Uleiurile esențiale din busuioc resping foarte bine țânțarii. Puteţi planta busuioc în locuri strategice din grădină dar și la intrarea în casă, și la fel de bine în ghivece, în locuință și balcon.

5. Menta

La fel ca și busuiocul, menta este un insecticid natural pentru insecte ca țânțarii. Aceasta ucide și larvele lor în 24 de ore de la expunerea unei soluții formate din ulei de mentă și apă. Plantaţi  mentă în grădină, dar și în ghivece pentru a vă bucura de o vară fără compania insectelor transmițătoare de boli periculoase.

Vizualizări: 2,078

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: