Cum ar putea recâştiga energeticienii sporul pierdut la negocieri

Sporul pentru sâmbete şi duminici ar putea fi recâştigat după ce a fost pierdut printr-o semnătură. Afirmaţia îi aparţine sindicalistului Manu Tomescu. El a declarat la Radio Infinit că s-ar putea întruni comisia de negocieri şi să facă un act adiţional pentru ca oamenii din producţie, care vin la serviciu în weekend, să încaseze acest spor. 

În prezent, în noul Contract Colectiv de Muncă depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă, acest spor nu se mai regăseşte. Iar Manu Tomescu a fost primul care a semnalat nedreptatea.

“Nici banii ăştia cu care a fost suplimentat fondul de salarii nu vor acoperi pierderea prin tăierea sporului de sâmbătă şi duminică. Aceşti oameni aveau clasă de salarizare şi mai mici, că recuperează cei care lucrează în ture. Prin acest CCM, li s-a redus. Era un spor de 87%. Mai primeau bani pentru efortul că pleca de lângă familie sâmbăta şi duminica. Aceşti oameni merită plătiţi. Am văzut că invocă o parte din sindicalişti ordonanţa austerităţii, dar nu e adevărat”, a spus Manu Tomescu, la Radio Infinit.

Deşi contractul a fost deja depus, Manu Tomescu spune că lucrurile s-ar putea îndrepta printr-un act adiţional. „Codul Muncii spune clar. Se negociază spor de sâmbete şi duminici, dar de acest spor s-a ales praful. Conducerea companiei se bucură foarte mult acum. Nu mai e stimulată munca la foc continuu şi pot schimba foarte uşor programul. Sindicatul Energia Rovinari a luptat pentru acest spor în instanţă şi oamenii şi-au luat banii din urmă şi acum îl pierdem printr-o semnătură. Cât încă funcţionează CEO, 4-500 de MW, în bandă, la Termo Rovinari, de ce să nu fie plătiţi aceşti oameni? Păi, hai să nu mai plătim deloc oamenii dacă tot închidem? Eu sper să nu fie pierderea atât de mare, dar eu lucrez lângă aceşti oameni. Nu pot să nu atrag atenţia când s-a făcut o nedreptate acestor oameni. Se pot semna acte adiţionale astfel încât să se revină asupra acestui spor şi să se repare această nedreptate”, a mai adăugat Manu Tomescu. 

Vizualizări: 4,204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: