Cum arată acum camera în care a dormit Brâncuşi la Târgu Jiu

Casa în care Constantin Brâncuşi a locuit şi a lucrat în perioada realizării ansamblului Calea Eroilor va deveni Muzeul Naţional Brâncuşi, anul viitor. Prea puţină lume a văzut şi interiorul culei aflate în centrul oraşului. Casa, un monument arhitectural, a fost reabilitată de Consiliul Judeţean, în perioada în care instituţia era condusă de Nicolae Mischie.

Casa Gănescu este un imobil adecvat pentru găzduirea Muzeului Naţional Constantin Brâncuşi, atât ca poziţionare, cât şi ca istorie. „A fost casa crucerului Barbu Gănescu, o casă în care au ajuns, de-a lungul timpului, diverse personalităţi. Ca element de referinţă, în această casă s-au întâmplat lucruri deosebite. A fost primit inclusiv dascălul Constantin Stanciovici Brănişteanu, care a jucat prima piesă de teatru din istoria Târgu Jiului. Soţia lui Gănescu l-a primit în casă şi i-a dăruit o uniformă de dascăl, poleită în aur”, ne-a mărturisit Ion Cepoi, directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Gorj.

Ultimul domiciliu din Gorj al lui Brâncuşi

De asemenea, în grădina Casei Gănescu se găsesc şi astăzi sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi, printre care şi un prototip al Mesei Tăcerii. „Casa a reprezentat un monument de arhitectură, dar valoarea ei a crescut în primele decenii ale secolului XX când a fost reabilitată şi recompartimentată. În perioada 1937-1938, această casă a fost ultimul domiciliu în Gorj a lui Constantin Brâncuşi. În curtea casei, a lăsat o serie de trovanţi, piese de piatră care au forme zoomorfe. Specialiştii consideră că aceasta ar fi într-un fel ultima etapă a creaţiei brâncuşiene”, ne-a mai explicat Cepoi.

Muzeu deschis în 2018

În şedinţa de Consiliu Judeţean din această săptămână, aleşii vor vota proiectul prin care casa va trece în patrimoniul Ministerului Culturii. După această etapă, vor putea demara lucrările de reabilitare şi va fi realizat muzeul. „Din discuţiile purtate cu reprezentanţii Ministerului Culturii, în 2018, muzeul va putea fi deschis”, este asigurarea venită din partea lui Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Vizualizări: 835

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: