Cum au reacționat alte țări în criza coronavirusului

Mai multe țări au anunțat vineri măsuri excepționale în contextul pandemiei de coronavirus.

• Grecia, renumită pentru muzeele şi siturile arheologice, a anunţat vineri închiderea acestora în toată ţara din cauza riscului de contaminare cu coronavirus. La data deciziei, în Grecia erau 117 persoane contaminate.

• Raze ultraviolete (UV) pentru dezinfectarea autobuzelor şi a ascensoarelor: aceasta este metoda high-tech şi ultra-rapidă utilizată în China pentru a elimina orice potenţială urmă a noului coronavirus. Compania de transport public din Shanghai, Yanggao, a transformat un tunel de spălare obişnuit pentru autobuze într-o zonă de dezinfectare echipată cu 120 de lămpi UV. Dezinfectarea unui mijloc de transport durează cinci minute.

• Malta impune o perioadă de carantină obligatorie de 14 zile tuturor persoanelor care sosesc pe teritoriul său în scopul de a opri răspândirea coronavirusului, a declarat vineri prim-ministrul Robert Abela, citat de Reuters. "Interdicţia se aplică tuturor sosirilor, din orice ţară", a precizat Abela în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit Reuters, se preconizează că directiva va avea un impact sever asupra sectorului turistic, care reprezintă un sfert din PIB-ul Maltei.

• Guvernul portughez a decretat vineri stare de alertă, pentru a putea mobiliza protecţia civilă, poliţia şi armata în vederea controlului epidemiei provocate de coronavirus, informează AFP. Guvernul portughez a luat deja circa 30 de măsuri împotriva epidemiei de COVID-19, printre care închiderea creşelor, şcolilor şi universităţilor timp de o lună, începând de luni; sunt afectaţi peste două milioane de copii, elevi şi studenţi.

Angajaţii care trebuie să rămână cu copiii vor primi două treimi din salariu, plătit în părţi egale de angajatori şi de stat. Au fost închise localurile de noapte, s-a interzis debarcarea în porturile portugheze a pasagerilor de pe nave de croazieră şi s-au suspendat vizitele la azilurile de bătrâni. Patronii de restaurante şi baruri trebuie să reducă la două treimi capacitatea localurilor, pentru a evita apropierea între clienţi. Din motive similare, centrele comerciale şi supermarketurile trebuie de asemenea să limiteze afluxul de cumpărători.


• Majoritatea centrelor comerciale din Austria vor fi închise pentru a preveni extinderea epidemiei de coronavirus, zone turistice din Alpi vor fi puse în carantină şi zborurile către ţările europene unde epidemia se propagă cel mai rapid vor fi sistate, a anunţat vineri cancelarul Sebastian Kurz. Numai magazinele alimentare şi farmaciile vor rămâne deschise. Valea Paznaun şi staţiunea St Anton, unde s-au înregistrat un număr semnificativ de îmbolnăviri de Covid-19, vor intra în carantină pentru două săptămâni. Turiştii străini care încă sunt în aceste zone vor putea să plece spre ţările lor.

Cancelarul Kurz a mai anunţat că începând de luni vor fi suspendate legăturile aeriene către şi dinspre Spania, Franţa şi Elveţia, ''statele unde noul coronavirus se propagă foarte rapid''. Zborurile către Italia, ţara europeană cea mai afectată de epidemie, au fost deja întrerupte. Austria are până în prezent confirmate 432 de cazuri de coronavirus şi un deces. 

• Ucraina şi-a anunţat vineri intenţia de a-şi închide frontierele pentru străini pentru cel puţin două săptămâni, într-un efort de luptă împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus, în contextul în care a înregistrat vineri primul deces de Covid-19. "În 48 de ore, ţara noastră îşi va închide frontierele pentru cetăţenii străini", a declarat secretarul Consiliului de securitate naţională şi de apărare, Oleksii Danilov.

Cetăţenii ucraineni care au fost într-o ţară cu o răspândire acută a coronavirusului vor primi permisiunea de a intra în Ucraina, dar trebuie să respecte procedurile legale de monitorizare, relatează media de stat. Guvernul va reevalua situaţia în timpul perioadei de două săptămâni.

• Coreea de Nord şi-a ţinut forţele militare "închise" pentru circa 30 de zile şi timp de 24 de zile nu a ridicat avioanele de la sol, deşi nu a confirmat cazuri de contaminare cu noul coronavirus, a declarat vineri comandantul forţelor americane în Coreea de Sud, generalul Robert Abrams.

• Guvernul spaniol va declara vineri ''stare de alertă'', după ce numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns în Spania la 4.209 şi cel al deceselor provocate de Covid-19 la 120, potrivit televiziunii La Sexta, transmite Reuters.

• Forţele de securitate iraniene vor goli străzile oraşelor iraniene în următoarele 24 de ore şi vor patrula pentru a se asigura că toţi cetăţenii vor rămâne în casă, măsuri luate pentru a stopa răspândirea coronavirusului, a anunţat vineri agenţia iraniană IRNA, transmite Reuters. Iranul este una dintre ţările cele mai afectate de această pandemie, în afara Chinei, înregistrând 11.364 de infecţii diagnosticate şi 514 decese.

• Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat vineri împotriva închiderii frontierelor decisă de unele state membre ale UE pentru a-şi proteja populaţia de pandemia de coronavirus. ''Interdicţiile generale de călătorie nu sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind foarte eficiente'', a invocat şefa executivului comunitar la o conferinţă de presă. ''Mai mult, ele au consecinţe sociale şi economice importante, ele perturbă viaţa populaţiei şi a companiilor (...) Orice măsură luată trebuie să fie proporţională'', a mai susţinut Ursula von der Leyen.


• Guvernul Islandei a interzis vineri adunările cu peste 100 de participanţi, informează dpa. Tot în cadrul măsurilor de combatere a coronavirusului, universităţile şi colegiile islandeze vor fi închise timp de patru săptămâni, începând de luni. Şcolile pentru elevi de 6-15 ani şi grădiniţele vor rămâne deocamdată deschise, dar cu restricţii cum ar fi limitarea numărului de copii dintr-o clasă şi păstrarea distanţei între elevi.


• Guvernul francez urmează să interzică adunările de peste 100 de persoane în spaţii publice, pe tot teritoriul Franţei, pentru a opri extinderea contaminării cu coronavirus, informează Reuters. Agenţia preia o declaraţie făcută vineri de premierul Edouard Philippe televiziunii TF1: "Vom adopta această limită privind adunările de 100 de persoane". Până joi seara, conform datelor transmise de AFP, în Franţa epidemia de COVID-19 a provocat peste 60 de morţi, din peste 3.000 de pacienţi testaţi pozitiv la virus.

• Comitetul olimpic din Grecia (HOC) a decis să suspende ştafeta torţei olimpice pe teritoriul său, la o zi după aprinderea flăcării olimpice pentru JO 2020, pentru a evita atragerea mulţimii, din cauza pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.

• Republica Moldova va suspenda toate zborurile către destinaţii europene începând de duminică, timp de două săptămâni, în încercarea de a preveni răspândirea noului coronavirus, a anunţat vineri premierul Ion Chicu în cadrul unui briefing, potrivit Reuters. Până în prezent în această ţară est-europeană au fost raportate şase cazuri confirmate de COVID-19, fără a fi înregistrate decese.

• Guvernul ceh a anunţat vineri că toate frontierele vor fi închise începând de luni atât pentru străinii care vor dori să intre în ţară, cât şi pentru cetăţenii cehi care vor să părăsească teritoriul, pentru a opri propagarea coronavirusului, transmite Reuters şi AFP. 'Emitem o interdicţie de intrare pentru toţi străinii de la miezul nopţii de duminică spre luni, cu excepţia celor care deţin permis de rezidenţă sau permis pe termen scurt de 90 de zile', a declarat premirul Andrej Babis într-o conferinţă de presă după o şedinţă de guvern extraordinară.

• Premier League a anunţat vineri că a suspendat toate meciurile de fotbal până cel puţin la 3 aprilie, iar reluarea campionatului Angliei pe 4 aprilie va depinde de un aviz medical al autorităţilor sanitare, relatează Reuters.

• Estonia a declarat stare de urgenţă în contextul în care coronavirusul continuă să se răspândească pe teritoriul său, relatează DPA. Guvernul de la Tallinn a precizat că măsurile speciale vor dura până la 1 mai. Şcolile şi alte instituţii educaţionale vor fi închise începând de luni. Autorităţile interzic de asemenea toate evenimentele publice. La graniţe, în aeroporturi şi în porturi vor fi introduse controale de sănătate, iar vizitatorii vor trebui să ofere detalii despre locurile pe unde au călătorit.

• Parlamentul Bulgariei a votat vineri în unanimitate pentru declararea stării de urgenţă până la 13 aprilie pentru a contracara răspândirea coronavirusului, după ce numărul cazurilor confirmate a crescut la 23, relatează Reuters. Starea de urgenţă prevede interzicerea călătoriilor spre şi dinspre ţările cu niveluri mari de răspândire a coronavirusului şi închiderea şcolilor şi universităţilor şi permite poliţiei să intervină atunci când izolarea impusă persoanelor infectate nu este respectată.

Vizualizări: 971

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: