A depus jurământul în fața unui parlament aproape gol

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă preşedinte al Republicii Elene, a depus jurământul vineri în faţa unui parlament aproape gol la Atena, urmând apoi să preia funcţia în cadrul unei ceremonii al cărei număr de invitaţi a fost redus considerabil din cauza epidemiei de coronavirus în creştere în ţară, notează France Presse.

Aleasă la 22 ianuarie cu o mare majoritate de parlamentul grec la propunerea prim-ministrului conservator Kyriakos Mitsotakis, Ekaterini Sakellaropoulou, de profesie magistrat, care preferă să fie numită Katerina - un nume mai puţin oficial - este prima femeie ce obţine acest post în principal onorific pentru un mandat de cinci ani.

Îmbrăcată sobru cu un costum bleumarin, ea a depus jurământul la ora locală 11:40 (9:40 GMT) pe Biblie în faţa arhiepiscopului Ieronimos, şeful Bisericii Ortodoxe a Greciei, în prezenţa a aproximativ treizeci de deputaţi în Vouli (parlament), faţă de 300 de membri în mod obişnuit. Ea nu a dat mâna nici cu premierul Kyriakos Mitsotakis, nici cu alţi oficiali.

Katerina Sakellaropoulou, în vârstă de 63 de ani şi fostă preşedintă a Consiliului de Stat, s-a distins în profesia sa în probleme de protecţie a drepturilor şi a mediului într-o Grecie lovită de un deceniu de criză.

Vizualizări: 1,316

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: