Cum au trăit cutremurul salvatorii de la ISU Gorj

Salvatorii de la ISU Gorj au transmis un mesaj emoționant despre cum au simțit cutremurul angajații ISU, atât cei aflați la muncă la momentul respectiv cât și cei chemați de acasă.

Imediat după cutremur, primii care intervin, indiferent dacă sunt chemați sau nu, sunt angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Iar la Târgu Jiu, mai ales după cel de-al doilea cutremur, a fost nevoie de salvatori nu pentru a salva viați ci pentru a îndepărta efectele cutremurului care puteau produce victime.

ISU Gorj a transmis că  au fost 70 de intervenții pentru înlăturarea efectelor produse de cutremur și încă se mai intervine în anumite zone până când sunt eliminate toate efectele seismului și până când viețile oamenilor afectați vor intra în normal.

Pe lângă aceste lucruri și comunicatele oficiale despre situația de pe teren, cei de la ISU Gorj au transmis și alte mesaje emoționante, în special despre modul cum au trăit acest cutremur salvatorii, cei chemați de lângă familii să intervină: „Cutremur! 5,7! Se zgâlțâie casa cu tine! Câteva obiecte deja fug prin casă! Panică! Nu știi ce să faci mai întâi!  Ai vrea să te știi în siguranță, ai vrea să-ți știi familia în siguranță! Dar ce faci atunci când ești pompier și la câteva minute după cutremur ești chemat la serviciu? Unii ar zice că îți dai demisia, doar nu ești nebun să pleci tocmai atunci și să-ți lași familia singură! Alții ar zice că ești angajatul statului, că plătesc taxe și impozite și că trebuia să fii la serviciu dinainte de a se produce cutremurul! Nimeni nu se aștepta la un cutremur și decizia de a pleca sau de a nu pleca de lângă familie a fost a fiecăruia! Ce este ciudat? Toți au venit la serviciu! Și au venit în cel mai scurt timp! Gata să intervină! Gata să facă tot ceea ce este omenește posibil dacă este cazul! Niciunul nu trecusem printr-un cutremur de asemenea magnitudine, dar după ce văzusem ce s-a întâmplat în Turcia, toți aveam cele mai negre scenarii! Imediat după cutremur, cu siguranță, tuturor, mintea ne-a generat în subconștient numai imagini cu clădiri căzute, oameni disperați și tot felul de tragedii.

Oamenii panicați au început să caute ajutor! Unde? La 112! Și apelurile veneau! De fiecare dată când preluau un apel dispecerii sperau! Sperau ca omul de la capătul celălalt al firului să nu spună "S-a prăbușit!"

Băieții aflați în tura de serviciu deja plecaseră în teren să caute! Să identifice dacă s-a prăbușit ceva! Să verifice dacă sunt oameni care au nevoie de ajutor!

Ce trăiri poate avea un om care trebuie să caute efecte ale cutremurului și să-i ajute pe oameni fără să știe dacă acasă la el copilul lui, soția lui, părinții lui sunt în siguranță? Din fericire, am trecut cu bine! Fisuri, elemente de la fațadele clădirilor desprinse, dar care, din fericire, nu au surprins pe nimeni!.... Cert este faptul că absolut nimeni, niciodată, nu va putea spune cu certitudine dacă se va produce un cutremur, magnitudinea lui, numărul de replici și așa mai departe...Nimeni! Știți ce ne rămâne? Să ne informăm, să fim pregătiți și să știm ceea ce trebuie să facem într-o astfel de situație și foarte important: Să ne aplecăm în fața acestor oameni care atunci când se întâmplă pleacă de lângă cei dragi, se echipează și sunt gata să facă tot ceea ce pot pentru a ajuta!”

Galerie foto



Vizualizări: 1,378

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: