Cum funcționa "fabrica" de certificate de vaccinare false

Zeci de certificate de vaccinare false au fost eliberate în Drobeta Turnu Severin. Practic, doi angajaţi din cadrul Primăriei Severin, relocaţi într-un centru de vaccinare, accesau baza de date, înlocuiau datele persoanelor vaccinate cu cele ale unora neimunizate, iar mai apoi se elibera certificatul. Acest lucru s-ar fi făcut în schimbul unor sume de bani.

Nu mai puţin de 96 de certificate de vaccinare au fost eliberate ilegal de cei doi angajaţi ai primăriei din Drobeta Turnu Severin. Faptele s-ar fi produs într-un centru de imunizare în perioada 15 mai - 25 iunie 2021. După ce accesau baza de date, cei doi salariaţi înlocuiau persoanele vaccinate cu cele nevaccinate, iar suma pe care o cereau pentru un certificat era de 100 de euro.

”Numitul Dumitrelea Alexandru, suspect la acest moment, a accesat fără drept sistemul de vaccinare al celor două centre de vaccinare. A fost ajutat în această activitate de un alt funcţionar al primăriei din Drobeta Turnu Severin. A suprapus peste datele celor care erau în realitate vaccinaţi alte date, sens în care a obţinut mai multe certificate de vaccinare false”, a spus Lavinia Şişman, procuror al Parchetului din Drobeta Turnu Severin.

Unul dintre reprezentanții primăriei din Drobeta Turnu Severin spune că cei doi nu au mai făcut așa ceva până acum. ”Sunt angajaţii Direcţiei de Sport. În momentul de faţă asteptăm o solicitare a organelor abilitate să vedem ce măsuri putem întreprinde legat de acest lucru. Un salariat era director de specialitate în domeniul sportului şi celălalt era şef birou. Nu au mai făcut așa ceva până acum, își exercitau atribuțiile de serviciu așa cum trebuie”, a spus Dragoş Oancea, director Direcţia de Sport Severin.  

La audieri au fost şi beneficiarii acestor adeverinţe. ”Sunteţi vaccinaţi? Normal!  Dumneavoastră cât aţi plătit? Nu ştim de ce ne-au chemat. Am venit doar să le facem o vizită polițiștilor”, au răspuns aceștia într-un mod ironic.

Anchetatorii au pus în aplicare 66 de mandate de aducere. ”Pentru 96 de persoane ar fi fost generate adeverinţe de vaccinare false împotriva Covid-19. Au fost puse în aplicare 66 de mandate de aducere pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale”, transmite Gabriela Ciocionă, purtător de cuvânt IPJ Mehedinţi.

Primarul din Drobeta Turnu Severin nu îşi explică faptele celor doi angajaţi, aceştia fiind anchetaţi încă din luna mai 2021, mai susține acesta. ”Stiu că din mai i-a chemat, dar nu m-am interesat pe la poliţie sau ceva. Este o nebunie. Sunt băieţi tineri, ce Dumnezeului or fi avut în cap, habar nu am. Unul dintre ei era registrator şi probabil s-au gândit să facă un ban, am înţeles că nu pe gratis le-au dat”, spune Marius Screciu, primar la Drobeta Turnu Severin.

Oamenii nu văd cu ochi buni gestul celor doi funcţionari. ”De ce să fie normal? Să figureze aşa nu este corect şi nici legal. Cred că este caz penal (...) Bineînţeles că nu este normal. Prin această formă nu vom scăpa niciodată de pandemie. Părerea mea e că îşi fură singuri căciula”, spun câțiva localnici.

Vizualizări: 12,097

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: