Cum l-au făcut liberalii preşedinte pe Ion Călinoiu. Amintirile lui Puiu Diaconescu!

2004 a fost anul antiPSD în România, iar electoratul din Gorj a dat şansa politicienilor vremii să scoată PSD din Consiliul Judeţean. Pesediştilor le lipsea un vot pentru a face majoritate şi nu au reuşit să îl ia de la PDL sau PRM, ci de la PNL. Puiu Diaconescu, până de curând vicepreşedinte al actualului PNL Gorj, a povestit la Radio Infinit cum a negociat el cu Ponta înscăunarea lui Ion Călinoiu la Consiliul Judeţean Gorj. „Nu regret nimic”, a spus Puiu Diaconescu la finalul confesiunii.

PNL Gorj a obţinut în 2004 patru mandate de consilier judeţean, care au revenit lui Gheorghe Grivei, Puiu Diaconescu, Valentin Popa şi Sabin Popescu. Puiu Diaconescu a povestit la radio cum au fost luate deciziile în acele vremuri şi cum şi-a început Călinoiu o lungă carieră la conducerea CJ Gorj.

Dan Ilie Morega era atunci la PRM şi îşi dorea postul de preşedinte la CJ Gorj, având nevoie de susţinerea pedeliştilor lui Pantelimon Manta şi liberalilor lui Grivei.

Liberalii au negociat la vremea respectivă cu ambele tabere, alegând să meargă pe mâna PSD. Ponta a fost decisiv la negocieri, după cum a spus Puiu Diaconescu. „A fost trimis şi răspundea direct de judeţul Gorj. A participat la toate discuţiile şi a înclinat balanţa liberalilor pentru a vota cu Ion Călinoiu. De faţă cu mine, cu Gheorghe Grivei, a dat telefon lui Cozmâncă, care era secretarul general al Partidului Social Democrat, să-l întrebe dacă îi permite să facă majoritate cu noi. Cozmâncă a scăpat un lucru: spuneţi-le liberalilor că nu vor prinde post de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, pentru că a vorbit cu Ruşanu şi acolo Morega trebuie să fie preşedinte, Manta şi Ilie Petrescu de la PRM vicepreşedinţi. Atunci am concluzionat foarte clar că era o capcană în care noi votam formula asta şi apoi eram daţi afară”, a spus Diaconescu la Radio Infinit, încercând să explice că PNL ar fi fost tras pe sfoară de celelalte partide şi afla asta de la pesedistul Cozmâncă.

 Şi-a vândut votul pe un post la universitate

Puiu Diaconescu a spus că Ponta a participat la toate negocierile, două fiind la el acasă. „Rolul lui Ponta a fost că a venit cu Ion Călinoiu acasă la mine, cu care eu mă cunoşteam de pe la 24 de ani. Era şi fostul director de la Protecţia Copilului, Preoteasa, şi m-au rugat întâi pe mine, că lor le trebuia un singur vot. Mă rugau să fiu vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Gorj, să le dau votul. Am spus nu, am muncit prea mult la partidul ăsta, am cheltuit prea mult şi că nu pot să îmi înşel colegii şi propria muncă. Nu îmi doresc funcţia pentru că sunt om de afaceri şi nu are cine să îmi conducă firmele. Am spus că noi am discutat, cei patru consilieri, respectiv Grivei, Puiu Diaconescu, Valentin Popa şi Sabin Popescu. Sabin a spus la fel, nu pot, sunt om de afaceri. Valentin Popa a spus că vrea profesor universitar la Brâncuşi, era profesor la Pedagogic şi dăduse nu ştiu ce grade. Fapt care s-a şi întâmplat peste o lună sau peste două. Ca atare, noi l-am susţinut pe Gheorghe Grivei vicepreşedinte”.

 Care a fost contextul acelor ani

Liberalii îl urau pe Morega la acea vreme, pentru demersurile pe care le făcuse din 2003 pentru a ajunge şef la PNL Gorj. La acea vreme nu a reuşit, dar a ajuns pe funcţie după ce consilierii liberali au făcut majoritate cu PSD.

Puiu Diaconescu a ajuns în PNL din aripa Cîmpeanu, în acea perioadă micile partide liberale fuzionând pentru a putea învinge PSD. Şi Morega intrase în PNL tot pe poarta PNL Cîmpeanu, dar nu a fost acceptat preşedinte în primă fază de marele PNL, aşa că a plecat la PRM.

Diaconescu a spus că PNL a crescut atunci, cu multă muncă, de la 1,5% la 11,6%, obţinând patru consilieri judeţeni şi trei municipali.

 Jurământul de la Polovragi, după legământul de la Tismana

Puiu Diaconescu a confirmat povestea legământului pe care liberalii l-au făcut la Mânăstirea Tismana înainte de alegerile din 2004, de care vorbise Grivei, dar a povestit şi episodul jurământului de la Mânăstirea Polovragi, de după alegerile locale, dar de dinainte de votul dat pentru Călinoiu.

Puiu Diaconescu a povestit că la Polovragi au mers la iniţiativa lui Manta şi Morega. „Eram cu Grivei în teritoriu, primim telefon că suntem invitaţi la o masă de post la schit la Polovragi. Nu voiam să merg, pentru că Manta era mereu cu Maria Moţa şi aveau un aer de superioritate. Eu cu Grivei am întârziat. Ceilalţi juraseră. Pe ce juraseră? Când am ajuns acolo, a venit un popă cu o codiţă aşa, să mă ierte Dumnezeu, am zis că a fost dracul din clopotniţă, şi mi-a pus un petec de hârtie în mână. Am citit doar primele două fraze: jur să nu susţin Partidul Social Democrat, să susţin preşedinte pe X. Am luat hârtia, am aruncat-o, Grivei a rămas ca o stană de piatră şi am ieşit afară din biserică. În urma noastră a venit Petrescu, care ne-a confirmat că vrea un post de vicepreşedinte. Am ieşit afară din biserică, ne-am certat. Colegul meu Sabin şi cu Popa apucaseră să citească în faţa altarului această fiţuică. Am avut apoi discuţii interminabile cum facem, ei au anulat votul. Eu cu Grivei l-am votat pe Călinoiu, ceilalţi numai pe Grivei la vicepreşedinte, iar la preşedinte au anulat votul”, a explicat Puiu Diaconescu.

Acesta nu regretă votul de atunci, chiar dacă a urmat o lungă domnie a PSD. „Nu am greşit cu nimic din punctul meu de vedere. Ne-au dat afară din PNL. Eu am plecat la PSD, Grivei şi Sabin la alte partide. Am fost susţinuţi preşedinţi de comisii. Am reuşit să facem drumul de sub munte”, a spus Puiu Diaconescu. „Am acceptat cu greu să povestesc, la rugămintea colegului meu Grivei. Doresc să mă retrag din politică, nu mai vreau duşmani. Peste o lună fac 67 de ani, e frumos să mă duc acasă, să mai facă şi alţii politică”, a mai spus Puiu Diaconescu.

Vizualizări: 1,749

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: