Cum păstrăm pâinea proaspătă mai mult timp

Pâinea caldă are o aromă deosebită, dar pentru a o păstra aşa mai mult timp trebuie să fie păstrată în anumite condiţii, altfel îşi pierde calităţile. Dacă mergeţi într-o excursie la munte şi trebuie să staţi la o cabană pentru câteva zile trebuie să ştiţi mai ales cum să nu păstraţi pâinea pentru a nu o altera.

Pâinea are doi inamici, primul este mucegaiul, iar sporii săi sunt peste tot, mulţi dintre ei inofensivi. Pentru a creşte au nevoie de suficienţi nutrienţi, cum ar fi cei dintr-o bucată de pâine, şi mediul potrivit: căldură şi umiditate. Dacă depozitezi pâinea în plastic, care captează umezeala, şi o păstrezi într-un loc cald, ca de exemplu pe frigider sau deasupra maşinii de spălat vase, îi dai mucegaiului tot ceea ce are nevoie pentru a creşte necontrolat.

Cel de al doilea inamic, învechirea, este ceva mai complex. Deşi pare că pâinea veche este pur şi simplu pâine uscată, avem de-a face însă cu un proces de modificare a amidonului. Mai exact, atunci când se coace pâinea, granulele de amidon absorb umiditatea glutenului din jur. Când pâinea începe să se învechească, acea apă migrează înapoi în gluten şi se recristalizează. Nivelul de umiditate dintr-o pâine veche şi una proaspătă este cumva acelaşi, diferenţa constă în faptul că una stă într-un mediu deloc propice.

Toată pâinea se învecheşte la un moment dat, dar sunt câteva lucruri pe care le poţi face pentru a amâna inevitabilul.  În primul rând, nu depozita pâinea în plastic, după cum avertizează brutarii. Nu numai că plasticul încurajează creşterea mucegaiului, dar o face şi gumoasă. În al doilea rând nu ţine pâinea în frigider. Accelerează procesul de învechire mai rapid ca orice. Multe persoane obişnuiesc să pună pâinea în frigider, crezând că ea se va păstra proaspătă şi bună. Este complet neadevărat. Răcoarea şi umezeala din frigider nu vor face altceva decât să accelereze procesul de apariţie a mucegaiului, iar pâinea se va întări, în loc să rămână moale şi pufoasă. După ce aţi aflat ce nu trebuie să faceţi cu pâinea, trebuie să ştiţi cum o păstraţi mai bine.

Cel mai bun mod de a păstra pâinea este să o înveleşti într-un prosop de bucătărie sau într-o pungă de hârtie, apoi să o depozitezi într-un loc uscat. O baghetă, de exemplu, ar trebui mâncată rapid, cam în cel mult opt ore de când a fost scoasă din cuptor. Poate să aibă termen de garanţie 2-3 zile, dar va avea cel mai bun gust imediat ce a ieşit din cuptor. Dacă rămâne însă pâine şi vrei să o mănânci a doua zi caldă, iată un truc simplu: încălzeşte-o (nu o prăji) într-un cuptor la 250 grade, 10-15 minute, şi va deveni crocantă din nou.

Vizualizări: 2,464

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: