Cum poate fi redeschis depozitul Carierei Roșia

CE Oltenia încearcă să găsească o pârghie legală pentru a redeschide depozitul de cărbune de la Cariera Roșia, pentru care nu există autorizație de funcționare. Cei de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj spun că acest depozit mai poate fi folosit doar în condițiile în care s-ar da o Hotărâre de Guvern în acest sens, pe motiv de siguranță națională, dar că aceasta trebuie bine fundamentată. Compania energetică a demarat construcția unui nou depozit, dar mai este cale lungă până când va putea fi pus în funcțiune.

Depozitul de cărbune al Carierei Roșia a fost închis anul trecut pentru că polua prin praf și zgomot, fiind amplasat în apropierea imobilelor locuite. Cariera a obținut de la APM Gorj o autorizație de funcționare în care acest depozit nu este inclus, deci nu este autorizat. Iarna trecută a fost repornit până în luna martie anul acesta, printr-o Hotărâre de Guvern, pe motiv de siguranță națională. Acum, CE Oltenia face noi demersuri pentru a pune în funcțiune depozitul care nu respectă normativele de mediu în vigoare. Managerul CE Oltenia a declarat că a fost pe la ministere, împreună cu secretarul de stat Doru Vișan, cu un memorandum pentru redeschiderea depozitului Roșia. Boza speră ca acest memorandum să fie aprobat în maximum o lună.

Ce spune APM Gorj

CE Oltenia are nevoie de acest depozit ca să-și asigure stocurile de cărbune în termocentrală în perioada de iarnă. „Utilizarea depozitului vechi Roșia nu poate fi reglementată din punct de vedere al protecției mediului, e imposibil să respecte acele condiții. Guvernul poate să emită o Hotărâre de Guvern prin care poate să spună că utilizează capacitățile pentru a asigura niște stocuri. Trebuie analizate multe aspecte. Dacă sistemul va depinde de centralele CEO, sigur că este o chestiune de siguranță națională”, a explicat directorul APM Gorj.

CE Oltenia a început lucrările de construire a unui nou depozit la carieră, în incinta acesteia, numai că sunt unele de durată. Ele sunt executate de firma Armeanca, care are și o stație de betoane în apropierea carierei. „Mai este mult de lucru pentru că sunt la partea de amenajare a infrastructurii, după care trebuie să-și monteze instalațiile și utilajele, care durează. Am înțeles că încearcă ca până la finalul anului viitor, 2018, să fie gata”, a explicat directorul Nicolae Giorgi.

Galerie foto

Vizualizări: 742

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: