Surse: Ministerul numără grupurile energetice abandonate

Ministerul Energiei a dispus inventarierea capacităților de producere a energiei electrice care nu sunt folosite, pentru a vedea în ce măsură acestea pot intra în piață. Complexul Energetic Oltenia are astfel de capacități la Brăila, unde a cumpărat acum patru ani două grupuri pe gaz, care nu au produs niciodată. În Oltenia ar mai fi și capacitatea de la Romag Drobeta Turnu Severin, închisă după intrarea în faliment a regiei de apă grea.

Inventarierea capacităților de energie nefolosite vine ca urmare a creșterii prețurilor în piață. Prețul pe piața spot a bursei de energie este în medie 276 de lei, dublu față de anul trecut. O bucurie pentru producătorii de energie, dar un motiv de panică pentru intermediari, care cer intervenția autorităților.

O dezbatere pe tema prețurilor mari din piața de energie a fost joi la București, unde a participat și un director din Complexul Energetic Oltenia, Ionel Ilie.

Natalia Vlad, director general al Direcţiei Piaţa de Energie din cadrul ANRE, a spus că prețurile din piață sunt unele corecte, determinate de condițiile meteo și lipsa unor capacități în piață. Vlad a arătat și că traderii de energie au preferat să-şi asume riscuri mai mari pe PZU, pentru un câştig pe măsură, în loc să folosească alte instrumente de pe OPCOM cu riscuri controlate, dar şi cu câştiguri mai mici. Iar asta s-a întors împotriva lor acum, când cantitatea disponibilă de energie a fost mai mică. Reprezentanta ANRE a mai spus că PZU este o piaţă neconcentrată, unde există peste 300 de participanţi, deci este puţin probabil ca un jucător să poată influenţa această platformă.

Ilie: Doar Hidroelectrica poate influența piața

Producătorii de energie și traderii au avut discuții aprinse la dezbatere. Traderii au susținut că nu este normal ca producătorii să poată să vândă și să cumpere energie în același timp, deoarece influențează piața. Directorul general al OPCOM, Victor Ionescu, a catalogat ca fiind „năstruşnice” propunerile unor participanţi la piaţă de plafonare a preţurilor cu care pot vinde producătorii de energie.

Mai multe voci din sală au acuzat producătorii de manipularea preţului, prin prisma faptului că producătorii de energie sunt cei care profită de situaţia actuală. Producătorii de energie au fost reprezentați la dezbatere de Ionel Ilie de la Complexul Energetic Oltenia, care a spus că doar Hidroelectrica ar avea puterea de a influența piața, în niciun caz un producător pe bază de cărbune. „Dacă credeţi că este cineva care poate să influenţeze piaţa, în afară de Hidroelectrica, vă înşelaţi. Pentru că Hidroelectrica este organizată unic pe plan mondial, nu există nicio altă societate organizată aşa”, a răspuns Ilie. În sală nu s-a aflat niciun reprezentant al producătorului hidro.

La rândul său, Martin Moise, vicepreşedinte al Patronatului Producătorilor de Energie Regenerabilă, a pus preţurile mari din piață pe seama faptului că producătorii de energie verde sunt obligaţi să cumpere electricitate pentru a-şi echilibra producţia fluctuantă. „Este vorba de reglementări. Producătorii de energie verde, în loc să scadă preţul, ei de fapt pun presiune pe preţ, pentru că reglementările îi obligă să cumpere energie pentru a se echilibra când nu bate vântul sau când nu este soare”, a spus Moise.

Singura concluzie a dezbaterii este că factura consumatorului final a crescut în iulie cu 8,5% și că nu sunt excluse alte majorări de tarife în viitorul apropiat.

Vizualizări: 1,740

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: