Cum poți să scoți rapid o așchie de lemn din deget!

Poate că vi s-a întâmplat deseori să aveți o așchie de lemn într-un deget sau un ghimpe de trandafir și știți cât este de inconfortabil. Pe lângă durerea supărătoare poate apărea și o infecție în funcție de cît timp a stat acolo așchia și cât de mare este.

De regulă așchiile nu sunt o problemă medicală majoră și pot fi îndepărtate în siguranță la domiciliu, dar în anumite cazuri veți avea nevoie de asistență medicală. Preveniți infecția prin curățarea temeinică a plăgii înainte și după ce îndepărtați așchia și cereți ajutor medical imediat dacă aveți semne de infecție.

Aceste fragmente de lemn care pot perfora pielea sunt dureroase. Inspectați întotdeauna așchia cu atenție înainte de a începe să încercați să o eliminați. Observați cum așchia a intrat în piele, în ce direcție merge și dacă orice parte a așchiei este încă proeminentă în afara pielii. 

Înmuierea zonei afectate în apă caldă înainte de a încerca să îndepărtezi așchia poate ajuta la îndepărtarea mai ușoară a acesteia. Iluminarea bună și o lupă vă vor ajuta să vedeți mai bine așchia. Nu încercați niciodată să prindeți sau să stoarceți o așchie. Acest lucru ar putea provoca așchie să se rupă în bucăți mai mici și să o facă mai dificil de îndepărtat.

Veți avea nevoie de următoarele instrumente: pensetă, alcool și o dischetă de bumbac.

Dezinfectați penseta prin aplicarea alcoolului cu o dischetă de bumbac, utilizați penseta pentru a apuca partea așchiei care se află în afară și trageți așchia din aceeași direcție în care a intrat.

Uneori însă așchia nu are nici o parte exterioară și atunci veți avea nevoie și de un ac mic. Dezinfectați acul și penseta prin aplicarea alcoolului cu o dischetă de bumbac, ridicați sau rupeți ușor pielea în zona leziunii, astfel încât să puteți avea acces la așchie și, după ce ați expus o parte din așchie, utilizați pensete pentru a o elimina trăgând-o din aceeași direcție prin care a intrat.

Așchiile mici și foarte subțiri pot fi scoase și cu o bandă de lipit. Atingeți zona afectată foarte ușor cu bandă pentru a încerca să prindeți așchia și mișcați încet pentru a face ca așchia să se lipească de bandă. Odată ce așchia se lipește de bandă, trageți ușor banda de pe piele. Așchia trebuie îndepărtată împreună cu banda. Uneori, așchiile mici vor ieși în mod natural, fără a fi nevoie să faceți nimic. Dacă o așchie nu vă provoacă niciun disconfort, așteptarea vigilentă poate fi cea mai bună opțiune de tratament.

Imediat după îndepărtarea unei așchii, spălați zona cu apă caldă și săpun, uscați ușor rana și acoperiți-o cu un bandaj. 

Apelați la un medic dacă așchia este mare și adâncă sau dacă este în ochi sau în apropierea ochiului.  De asemenea, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră dacă suspectați că rana dumneavoastră s-a infectat. 

Galerie foto


Vizualizări: 2,555

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: