Sindromul inimii frânte este o boală. Se manifestă după despărțiri sau decese!

Atunci când este vorba de o despărțire, de un doliu în familie sau de o altă pierdere, oamenii de știință spun că organismul uman resimte o durere intensă. După orice despărțire apar întrebări, remușcări, îndoieli și senzația de nesiguranță și toate sunt semne ale inimii frânte. 

Se pare că există un cocktail chimic puternic care ajută la explicarea motivului pentru care nu ne simțim bine atunci când trecem printr-o despărțire. Serotonina este substanța chimică a creierului asociată cu fericirea, oxitocina cu crearea de legături, iar dopamina este pompată ori de câte ori sistemul de recompensă al minții intră în funcțiune.

Așadar, când ne simțim bine acest trio de substanțe este la un nivel înalt, iar când ne este greu nivelul de serotonină, dopamină și oxitocină este redus.

Elementul chimic cheie din acest „cocktail” este dopamina, cunoscută și ca „drogul natural suprem”.

Doctorul Lucy Brown a făcut parte dintr-o echipă de cercetători care a realizat un studiu privind impactul suferinței, scanând activitatea cerebrală a 15 tineri adulți care treceau prin despărțiri durerorase. Acestora li s-au arătat fotografii ale foștilor lor parteneri, iar scanările au arătat că părți ale creierului care ne alimentează simțul motivației și al recompensei - acolo unde trăiesc neuronii dopaminergici - au intrat în funcțiune.

Este o „hiperactivitate" pe care Brown o compară cu cea pe care o vedeți la un dependent de cocaină.

„Este ca și cum am fi dependenți unii de alții. Când pierdem pe cineva, am pierdut o parte foarte satisfăcătoare din viața noastră. Ei au oferit o noutate în viața ta care acum nu mai există, așa că avem nevoie de alte recompense", explică medicul.

Atunci când suferim din dragoste sau în urma unei despărțiri este foarte probabil ca durerea sufletească să fie resimțită și la nivelul corpului.

O femeie a povestit că în timpul divorțului de soțul său, lângă care a petrecut 25 de ani, s-a simțit foarte rău fizic.  Experiența și sentimentul de confuzie ale femeii au făcut-o să scrie o carte în care și-a căutat răspunsurile de care avea nevoie – „Heartbreak: O călătorie personală și științifică”.

Ea a descoperit că, deși durerea personală a fiecăruia este diferită, răspunsul corpului este aproape același: serotonina, dopamina și oxitocina sunt scăzute.

Atunci când stresul emoțional provoacă simptome fizice, cum ar fi durerile de cap și greața, termenul medical este somatizare.

În cazuri rare, acest tip de stres emoțional - mai ales atunci când este livrat brusc - poate duce la „sindromul inimii frânte” sau „cardiomiopatie takotsubo”.

Spre deosebire de un atac de cord, afecțiunea nu provoacă blocaje în arterele coronare, dar schimbă total forma ventriculului stâng al inimii, care pompează sângele oxigenat prin corp. Forma ventriculului se schimbă. Devine îngust în partea de sus și mai mare în partea de jos.

Oamenii de știință spun că durerea sufletească ar trebui tratată ca și cum „ar trebui să renunțăm la o dependență", deși „dorința este mai puternică atunci când am pierdut pe cineva".

Astfel, este important să luptăm pentru a activa partea parasimpatică a sistemului nervos, făcând lucruri care ne fac să ne simțim calmi. 

Conectarea la natură este cu adevărat liniștitoare. De asemenea, este important să petrecem timp cu persoanele lângă care ne simțim bine – familie, prieteni.

De asemenea, specialiștii ne recomandă să facem lucruri noi, pe care nu le-am făcut în timpul relației. De exemplu să călătorim sau să învățăm un nou sport.

Vizualizări: 1,194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: