Cum să avem un stil de viață sănătos

O alimentație nesănătoasă încă din copilărie predispune la apariția obezității la copii, ceea ce ar duce și la un risc crescut de apariție a Diabetului zaharat de tip 2 chiar la vârsta copilăriei și mai ales la vârsta de adult, apariția dislipidemiilor și a afectării cardio-vasculare în rândul adulților și mai departe toate efectele nefavorabile și complicațiile acestora asupra sistemului nervos, sistemului digestiv, endocrine, respirator etc.

Încă din copilărie, copiii trebuie educați să adopte o alimentație sănătoasă și să se deprindă cu practicarea activității fizice pentru a putea preveni apariția acestor boli și pentru a se obișnui cu un stil de viață sănătos pentru tot parcursul vieții.

În ceea ce privește alimentația copiiilor, trebuie limitat cât se poate de mult consumul de dulciuri, sucuri cu îndulcitori, alimente procesate, alimente grase, mezeluri, alimentație de tip fast-food etc și trebuie încurajat consumul de alimente de bună calitate. 

Când vine vorba de lactate este important să fie evitate lactatele foarte grase cum sunt smântâna și brânzeturile grase și să fie încurajat consumul de lapte degresat, iaurt, chefir, brânzeturi slabe care sunt, de asemenea, o importantă sursă de proteine, calciu, vitamine și alte elemente nutritive necesare creșterii și dezvoltării.

Legumele și fructele ar trebui să joace un rol important în alimentația tuturor oamenilor, atât a copiiilor, cât și a adulților și acestea ar trebui să fie consumate în fiecare zi și mai ales în stare crudă pentru a putea beneficia din plin de toate proprietățile și efectele benefice pe care acestea le oferă.

În rândul adulților, activitatea fizică, regimul alimentar, renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool etc, adică tot ceea ce presupune un stil de viață sănătos, are pe lângă efectele de prevenire a unor boli și pe lângă beneficiile asupra organismului și un rol curativ-un rol în tratarea diferitelor afecțiuni.

Este de mare interes să promovăm o alimentație sănătoasă care să cuprindă alimente din toate categoriile, dar de calitate superioară, cu conținut redus de grăsime și în cantități adecvate, să încurajăm consumul de fructe, legume, apa plată, să încurajăm activitatea fizică și să evităm pe cât posibil consumul de alimente nocive pentru organism cum sunt dulciurile, produsele de tip fast-food, alimente grase, consumul de alcool și să renunțăm de asemenea la practicarea fumatului.

Material informativ realizat de dr. Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Vizualizări: 741

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: