Cum sa motivezi un copil sa studieze limba engleza?

Intr-o lume globalizata, a vorbi engleza este ceva esential. Cunoasterea buna a unei limbi straine ofera multe oportunitati si deschide multe usi. Din pacate, cei mai multi oameni isi dau seama de acest lucru abia dupa terminarea studiilor, moment in care este foarte greu, daca nu imposibil, sa ajunga din urma. Da, vorbim despre acei adulti „lenesi” care nu au invatat engleza cand erau tineri si acum regreta, pentru ca invatarea ca adult este mai complicata.

Multi parinti se intreaba cum sa-si impiedice copiii sa faca aceeasi greseala. Iar cei care cred ca „nici o problema, vor invata la scoala”, se insala. Foarte putini copii invata engleza la scoala. Majoritatea trebuie sa urmeze cursuri de engleza pentru copii cu profesori sau scoli private pentru a invata cu adevarat.

Cum este posibil sa nu inveti engleza in 8 ani de scoala? Copiii incep sa invete limba engleza din clasa I si au lectii de cel putin doua ori pe saptamana. Dar nivelul de engleza in clasa a V-a nu trece dincolo de cateva cuvinte si cateva propozitii. Cati elevi de clasa a 5-a pot purta o conversatie simpla in engleza? In ciuda manualelor colorate, fotografiilor, imaginilor amuzante, continutului multimedia, cantecelor, versurilor pentru copii, cuvintelor incrucisate si multe altele, pentru multi copii si adolescenti, limba engleza este inca grei de dscifrat. 

Problema este metoda: chiar si astazi, ca si cu zeci de ani in urma, profesorii de engleza incep cu alfabetul. Copiilor nu li se ofera posibilitatea sa asculte si sa vorbeasca, ci sunt fortati sa citeasca, sa scrie si sa memoreze reguli gramaticale. Rezultatul este ca copiii isi pierd rapid tot interesul pentru procesul de invatare, doar cateva note proaste si incep sa urasca engleza pentru ca este dificila si plictisitoare.

Exista o singura modalitate de a preveni acest lucru: copiii ar trebui sa inceapa sa invete limba engleza inainte de a merge la scoala. Invatarea timpurie le permite sa formeze o baza lingvistica buna si sa elimine orice bariere psihologice, astfel incat se vor simti mult mai increzatori atunci cand vor repeta ceea ce stiu si isi amintesc deja la scoala. Nu se vor plictisi pentru ca vor invata intr-un mediu diferit, iar notele bune pe care le vor obtine vor fi o motivatie excelenta pentru a continua sa invete limba engleza.

Cum sa motivezi un copil sa studieze limba engleza?

Daca un copil continua sa nu fie incantat, va fi foarte greu sa-l faci sa invete ceva. Se poate, bineinteles, sa folosim metoda cu recompense. Dar in acest caz, studiul englezei nu va fi o alegere personala, iar copilul va studia doar pentru ca este obligat sa faca asta. Aceasta motivatie externa poate ajuta in unele cazuri. De exemplu, atunci cand reusesti sa-ti stabilesti un obiectiv concret. In acest caz, limba engleza devine necesara pentru atingerea scopului stabilit.

Dar in cazul copiilor, parintii sunt mai degraba cei care au un scop, care de multe ori este sa nu-si lase copiii sa ia note proaste. Prin urmare, metoda recompenselor functioneaza pana la un punct. Deci ce poti face? Cum sa motivezi un copil sa studieze limba engleza? Motivatia poate fi stimulata prin placere sau necesitate. Cu alte cuvinte: copiii sunt dispusi sa invete limba engleza daca invatarea este interesanta si/sau daca este necesar sa vorbeasca engleza.

Cateva exemple: filme, documentare si carti in limba engleza pe subiecte care il intereseaza, urmarirea profilurilor sociale in limba engleza, carti sau tutoriale in limba engleza, ori prin intermediul platformei interactive online ILSC. Astfel, engleza devine instrumentul de accesare a continutului care ii intereseaza pe tineri.

Cea mai simpla solutie este sa inscrieti copiii la un curs privat de engleza. Cursurile private adopta metode mai stimulatoare: lectii de engleza online cu profesori foarte buni, focalizare pe conversatie, fara carti, sarcini interactive, gamification. In acest fel, se dovedeste ca studiul englezei poate fi distractiv.

Copilul tau urmeaza un curs privat, dar totusi ia note proaste?

Se intampla ca micutii care urmeaza cursuri de engleza la scolile private continua sa ia note proaste la scoala. Nu conteaza, notele bune vor veni. In primul rand, este esential sa stimulam interesul copilului pentru a intelege ca engleza nu este atat de rea, ci mai degraba, poate fi foarte amuzanta. Acest lucru poate ajuta in motivarea unui copil sa studieze si sa invete bine engleza.

Vei vedea ca incetul cu incetul copilul tau va descoperi ca engleza este utila si ca invatarea poate fi distractiva. Sentimentele negative vor disparea, vor manifesta mai mult interes pentru engleza si vor putea face progrese la scoala. Nu imediat, dar se va intampla.

Cum sa motivezi adolescentii

Nu uitati ca copiii de 11-12 ani sunt pe cale sa devina adolescenti si este o varsta dificila. Lumea lor se intoarce cu susul in jos, prioritatile nu mai sunt aceleasi si interesele se schimba radical. Inainte, copilului tau ii placea sa studieze engleza, avea o relatie buna cu profesorul, era bine, iar acum... Acum se intreaba de ce ar trebui sa studieze engleza. De ce sa faca acest efort? 

Pentru ca engleza deschide o lume a calatoriilor si a prieteniilor, te ajuta sa descoperi lumea si sa gasesti jobul care iti place. Pentru a incuraja un copil sa studieze limba engleza, spune-i ce a insemnat pentru tine sa cunosti bine limba engleza. Sau poti povesti despre toate calatoriile minunate pe care le-ai facut si cat de mult te-a ajutat engleza. Sau dimpotriva, cat de greu era sa calatoresti fara sa vorbesti engleza. Ii poti explica ca ai nevoie de engleza in fiecare zi la serviciu, pentru a te actualiza sau a comunica cu colegii straini. Sau explica-i oportunitatile pe care le-ai avut sau le-ai pierdut din cauza limbii engleze. Important este sa vorbesti calm si cu convingere, prezentand un argument dupa altul pana cand iti dai seama ca ai gasit ceva de care copilului tau ii pasa cu adevarat si pe care il considera destul de demn de angajamentul sau.

Vizualizări: 250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: