Cum să stăpânești profesia IT fără să studiezi la universitate?

Cinci ani de facultate înseamnă o perioadă foarte mare de timp. Este posibil să stăpânești profesia IT mult mai rapid. Unele specialități (cum ar fi un manager de proiect sau un tester) pot fi învățate în șase luni. Profesii de programatori - aproximativ de la șase luni până la un an, în funcție de direcția și perioada de timp. Și în cei patru ani „salvați”, poți câștiga experiență serioasă și poți crește în nivel la senior sau chiar până la un middle +.

Îți vom povesti cum să studiezi singur profesia IT.

Cum să studiezi?
Studiul personal poate include mai multe elemente diferite. Cel mai bun lucru este să le folosiți pe toate deodată.

Roadmap
Roadmap este un plan pas cu pas, în cazul nostru — pentru stăpânirea unei profesii. O poți compune singur. Dar este mai bine să folosești una gata făcută, mai ales că există foi de parcurs detaliate pentru orice specialitate IT. Mai mult: există foi de parcurs pentru diferite niveluri - nu doar pentru începători. Astfel vei ști cum să te dezvolți în continuare după ce îți găsești primul loc de muncă.

Și mai bine este să legați foaia de parcurs pe termeni reali. De exemplu, stabilește-ți un obiectiv: să înveți HTML + CSS în 2 luni la un astfel de nivel încât să poți crea în mod independent un aspect de orice complexitate. Și pe baza acestei perioade, împărțește roadmap în etape. Unele foi de parcurs au deja intervale de timp aproximative care sunt necesare pentru dezvoltarea uneia sau alteia părți - în acest caz, le poți lua ca bază.

Lista de soft skills și a altor abilități suplimentare
Pe lângă cunoștințele despre limbaje și cadre de programare, un programator trebuie să aibă și alte abilități:

Limba Engleza — nu este necesară la început, dar este binevenită și vei avea în continuare nevoie de ea odată cu creșterea carierei;
Time management;
auto-învățare;
stabilirea priorităților;
determinarea timpului pentru rezolvarea problemei;
comunicare.
Dacă oricare dintre aceste abilități este „șchiopătează”, sau o persoană pur și simplu nu o are prin natură, este mai bine să o dezvolte. Cel mai simplu mod este să citești articole pe aceste subiecte scrise chiar de programatori..

Microînvățare
Acestea sunt mici „porțiuni” de cunoștințe tematice pe care le poți obține dacă ai câteva minute libere. De exemplu, stai la coadă sau aștepți în oprire transportul public sau ei prânzul. Într-o perioadă atât de scurtă, nu puteți dobândi o cantitate mare de cunoștințe - prin urmare, nu este eficient să vizionezi un videoclip lung de o oră pe bucăți sau să citești câteva pagini dintr-o carte.

Dar iată ce este eficient:

articole scurte sau videoclipuri;
infografice (de exemplu, când este mai bine să folosești CSS Flexbox și când este mai bine să folosești CSS Grid);
sarcini scurte în browser sau în aplicații mobile (de exemplu, există astfel de sarcini pe site-ul Codewars).
Dacă ai timp liber, dar nu prea mult, poți face o selecție de materiale scurte, le poți aduna într-un singur loc, astfel încât să poți trece imediat la învățare. Astfel, cel mai simplu mod nu este de a învăța cunoștințe noi, ci de a le aprofunda sau repeta pe cele existente.

Ghiduri oficiale
Există un manual oficial pentru fiecare limbaj de programare. El conține un rezumat scurt și sec al comenzilor, al tipurilor de date și al tuturor celorlalte complexități ale utilizării limbajului. Ghidurile sunt actualizate constant, în timp ce cursurile și cărțile, dacă au fost lansate chiar și în urmă cu un an, pot conține deja informații învechite. Prin urmare, după ce ai studiat materialul și l-ai pus în practică, trebuie să verificați cu sursa oficială.

Cărți
Cărțile în programare sunt ca o legătură între toate celelalte etape ale învățării. Ele dezvăluie teoria într-un mod mai uman și mai ușor de înțeles decât manualele oficiale și sunt mai detaliate decât articolele mici.

Cărți audio și podcasturi
Partea bună este că le poți asculta din mers, stând în mașină, antrenându-te în sală, plimbând câinele. Nu poți poți pune in practica ceia ce asculți cărțile audio și, de asemenea, este puțin probabil să te poți concentra pe subiecte complexe. Prin urmare, sunt grozave pentru a repeta informații sau pentru a învăța niște materiale simple non-tehnice - de exemplu, engleza sau poveștile programatorilor despre cum decurge ziua lor reală de lucru.

Cursuri
Sunt bune prin faptul că:

au un interval de timp și, conform programului, este mai ușor pentru o persoană să se forțeze să studieze;
motivat de cheltuirea banilor: ai plătit cursul, ceea ce înseamnă că ar fi păcat să încetezi să studiezi;
oferă feedback: orice curs bun are un test de cunoștințe, astfel încât vei înțelege cât de bine ai însuşit materialul.
Stăpânirea programării fără cursuri este reală. Cu toate acestea, pentru majoritatea studenților, problema constă tocmai în auto-organizare: nu toată lumea se poate forța să citească în mod regulat cărți plictisitoare și să scrie cod, depășind dificultățile.

Mentorat
Un mentor personal este un „instrument” foarte puternic, unul dintre cele mai utile din întreaga listă. Nu trebuie să fie un super-profesionist cu douăzeci de ani de experiență - chiar și un începător care a absolvit cu o lună în urmă și a obținut un loc de muncă. Această opțiune ar fi și mai bună, deoarece un profesionist cu experiență ar putea uita deja complexitățile învățării sau ar putea ști cum a studiat acum X ani.

Poți căuta mentori în grupuri tematice din rețelele sociale. De asemenea, mentoring este oferit de bloggeri, conducând canale IT pe YouTube. Acest serviciu este plătit, prețul va depinde de nivelul mentorului și de cantitatea de timp „achiziționat”.

În căutarea unui partener
Un partener care studiază și aceeași specialitate poate:

crearea unei atmosfere competitive: îți va fi rușine să rămâi în urmă;
te va ajuta să înțelegi ceea ce nu ați înțeles și invers
te va ajuta la crearea unui proiect comun, mai complex și mai amplu decât ai fi făcut singur – iar acest lucru este util atât pentru portofoliu, cât și pentru CV: poți scrie că „ai experiență de lucru în echipă”.
Poți căuta parteneri fie în grupuri tematice de pe rețelele de socializare, fie în chat-urile de curs, dacă participi.

Practica "fă ca mine"
Pentru orice limbaj de programare de pe YouTube, există un canal în care sunt colectate videoclipuri pe care un blogger scrie cod de la zero, rezolvând un fel de problemă. De exemplu, alcătuind pagina principală a site-ului în HTML + CSS + JavaScript. Așa că vei vedea cum un specialist cu experiență rezolvă problema. Această metodă este bună, deoarece poți învăța cum să lucrezi cu sarcini complexe. În primul rând, ne uităm la modul în care le va face un specialist și repetăm ​​după el. Și apoi - ștergem totul și încercăm să facem același lucru pe cont propriu.

Pet project
Acesta este un proiect pe care l-ai ales in functie de interesul tau si in care esti mai bine motivat. De exemplu, dacă scrii o carte fantezie în timpul liber, poți scrie un program care va „inventa” aleatoriu numele orașelor elfiști sau nume pentru eroi.

Cu motivație, va fi din ce în ce mai ușor să lucrezi la un astfel de proiect și se va putea crea un rezultat mai complex.

Practică pe sarcinile din birje de freelance
Sarcinile din manuale sau cursuri sunt utile. Dar este și mai bine să încerci să indeplinesti comenzile reale ale clienților reali. Ele pot fi găsite la birje de liber profesioniști. Desigur, va fi dificil pentru un utilizator nou care nici măcar nu a finalizat instruirea și are un cont cu rating zero să primească o comandă. Dar acest lucru nu este necesar: ne uităm doar la sarcină și încercăm să o îndeplinim singuri, fără a depune o cerere la birjă.

Formarea portofoliului
Vei avea nevoie de portofoliu atat pentru freelancing cat si pentru angajator. Cu cât il dezvolti mai mult și cu cât este mai dificil, cu atât mai bine.

Prin urmare, toate proiectele pe care le faci ca practică în timpul studiului ar trebui aduse la nivelul „nu-mi este rușine să arăt” și salvate. Chiar dacă acestea sunt comenzi simple și mici, este mai bine decât nimic.

Pregătirea pentru interviu
Este mai ușor pentru un începător să înceapă să lucreze nu ca freelancer ci să își caute un loc de muncă. Este dificil să începi imediat să lucrezi independent, pentru că în primele săptămâni, luni, veniturile de acolo nu vor fi suficiente pentru a trăi. În plus, angajarea îți va permite să identifici punctele slabe și să le aduci la nivel pentru a face față jobului.

De aici concluzia: trebuie să te pregătești pentru interviuri. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este cu ajutorul YouTube - pe videohosting se postează interviuri reale pentru diverse specialități IT de diferite niveluri, de la începători la seniori. Le urmărim, notăm întrebările care ni se pun și ne pregătim să le răspundem.

Unde găsești cele mai bune cursuri de IT?
Cele mai bune cursuri it cu materiale proaspete, prezentare clară și multă practică sunt adunate pe Skillab România. Acest site economisește mult timp care ar poate fi pierdut pentru căutări și comparații independente.

Vizualizări: 1,149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: