Cum se pregătește Gorjul pentru Tranziția Justă

Demersuri cu privire la atragerea banilor din Fondul pentru Tranziție Justă au fost făcute încă din anul 2019 în Gorj, a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Tașcău.

Tașcău a prezentat pașii care ar trebui parcurși pentru ca milioanele de euro să fie atrase de către autoritățile județene din Gorj. ”La nivelul Consiliului Județean Gorj au fost făcute demersuri încă din 2019, legat de acest Fond de Tranziție Justă. În România sunt 6 județe care ar putea accesa aceste fonduri. Pentru Gorj și Hunedoara sunt alocate 1,2 miliarde de euro. În data de 6 octombrie a avut loc prima întâlnire online între reprezentanții celor 6 județe, ADR-ul și Ministerul Fondurilor Europene. Programul este structurat pe patru priorități”, a spus Dorin Tașcău.

Vicepreședintele Consiliului Județean Gorj mai spune faptul că, în această perioadă au avut loc mai multe întâlniri cu diverse grupuri care pot fi implicate în atragerea acestor bani. ”Suntem în pline întâlniri. Ieri am avut cu 2 grupuri, astăzi cu alte două. Discutăm planul teritorial de tranziție justă și planul de dezvoltare. Consiliul Județean a făcut toți pașii necesari. Ideea este că și primarii, Consiliul Județean și primăriile de municipii trebuie să gândească să efectueze astfel de proiecte și programe. Dacă nu atragem acești bani, o să avem o mare problemă în Gorj. Toți trebuie să ne aplecăm asupra acestui program”, a mai spus Tașcău.  

Fondul pentru o tranziție justă va oferi, în principal, granturi. Schema specifică pentru tranziție din cadrul InvestEU va atrage investiții private.

Sprijinul acordat prin FTJ se va concentra asupra diversificării economice a teritoriilor celor mai afectate de tranziția climatică și asupra recalificării și a incluziunii active a lucrătorilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din aceste teritorii. Criteriile de eligibilitate pentru investițiile în cadrul celorlalți doi piloni ai Mecanismului pentru o tranziție justă vor fi mai ample, pentru a sprijini și activități legate de tranziția energetică.

Complexul Energetic Oltenia va pierde opt mii de salariați până în 2030 ca urmare a renunțării la o parte din carierele miniere.

Vizualizări: 1,288

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: