Cum tăiaţi corect tufele de zmeură toamna

Tăierea regulată a zmeurei reprezintă un moment foarte important în îngrijirea acestei culturi. Pentru ca tufa să crească rapid și să obțineți recoltă bogată, trebuie să țineți cont de toate regulile acestui proces complex.

Zmeura de vară trebuie tăiată în timpul plantării răsadului,când lăstarii se scurtează până la lungimea de 50 cm. Pentru ca mai apoi, tufa să fie tăiată încă de câteva ori pe parcursul sezonului.

Cu aproximativ 2-3 săptămâni înainte de sosirea frigurilor de iarnă, se îndepărtează toți lăstarii rupți, bolnavi și afectați de insecte. De asemenea, se înlătură complet (fără cioturi) ramurile bienale, care au rodit în anul curent (acestea sunt de culoare cafenie), precum și lăstarii verzi slab dezvoltați, care seamănă mai mult cu iarba.

Toate ramurile tăiate trebuie arse, pentru a distruge dăunătorii care iernează în plantă. Distanța între tufele de zmeur trebuie să fie de cel puțin 60 cm. Din acest motiv, dacă lăstarii laterali au crescut prea tare, cei care sunt în plus, se taie. În zonele cu climă instabilă, zmeura fiind iubitoare de căldură, se îndoaie spre pământ și se fixează. După căderea zăpezii, aceasta se acoperă cu un strat de zăpadă şi îngheaţă, de aceea trebuie îndepărtaţi. Nu trebuie să lăsați lăstari în plus pe tufă. Dacă zmeura este tăiată corect se îmbunătățește circulația aerului și pătrunderea luminii către ramurile tinere, care dau rod anul următor.

Vizualizări: 2,375

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: