Cum vrea primarul din Novaci să profite de lâna aruncată la întâmplare

Împreună cu alți opt primari din țară, edilul din Novaci gândește un proiect ce ar putea avea succes pe mai multe planuri în zona de sub munte. Ar scăpa spațiile verzi de lâna aruncată la întâmplare de ciobanii care nici nu au unde să o ducă și ar putea-o transforma într-un material izolant, bun de folosit în construcții.

Încă de acum opt ani, autoritățile din Novaci au început discuțiile cu alți primari din țară care se confruntă cu aceeași problemă: lână aruncată pe câmpuri, pe malurile apelor. De altfel, ciobanii nici nu au prea multe variante să scape de ea așa că mulți o aruncă pe unde apucă.

Acum primarul din Novaci anunță că proiectul începe să capete contur și s-ar putea materializa într-o fabrică de prelucrare a lânii: „Eu, în anii 2014 -2016, am început discuții și am studiat varianta de prelucrare a lânii. Nu am renunțat. Am revenit acum asupra acestor discuții. Vedeam în toate zonele din împrejurimi multă lână aruncată. Era un disconfort din punctul de vedere al mediului. Am avut discuții cu Garda de Mediu. Nici nu existau alternative. Lâna nu ia foc”.

Astfel, lâna ar putea fi transformată în material izolant și folosită apoi în domeniul construcțiilor. Până acolo, este însă cale lungă, dar primarul Dumitru Leuștean, din Novaci, este optimist. Spune că mai există astfel de fabrici în Europa și care încă funcționează, dar care sunt învechite.

„Am făcut o asociație cu încă opt primari din România. Am reluat discuția și să vedem pe ce sursă de finanțare, să vedem și prețurile echipamentelor, utilajelor, să vedem ce ar însemna. Nu este o afacere fantastică la prima vedere, dar având în vedere numărul de oi din România, peste 12 milioane de capete. Media este de trei kilograme de lână per oaie, se adună o cantitate destul de bună pentru prelucrare. Ar fi interesantă pentru materiale de construcții, pentru materiale izolante. Lâna, doar 10-12% este bună pentru diverse țesături sau alte feluri de prelucrare. Nu este imposibil de realizat. E costisitoare ca material izolant. Pornește acum discuția dacă la noi ar fi pretabil să fie distribuit. În afară, sunt fabrici de prelucrare a lânii în Belgia, Olanda, Germania și sunt învechite. Dacă am reuși să venim cu o tehnologie din Noua Zeelandă, Australia, lucrurile s-ar schimba” , a mai spus Leuștean, într-o emisiune la Gorj TV.

Vizualizări: 1,342

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: