Care este cea mai răspândită boală psihică din Gorj

Statistici îngrijorătoare la nivelul secției de psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Cea mai răspândită boală psihică din Gorj este schizofrenia, spun medicii psihiatri. Alarmant este faptul că boala se manifestă mai ales în rândul tinerilor, avertizează medicii.

Schizofrenia este boala psihică cu cea mai mare frecvență în ultimii ani, spun medicii psihiatri din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Medicii mai spun și că boala afectează în mare parte tinerii cu intelect dezvoltat. ”Din păcate, în evidențele noastre avem foarte mulți tineri care suferă de această boală, și tineri deștepți, studenți, licențiați, masteranzi”, spune medicul psihiatru Gabriela Pătrășcoiu, șefa secției Psihiatrie a Spitalului Județean Târgu Jiu.
De cele mai multe ori, schizofrenia este însoțită de comportament delirant și o ambivalență afectivă față de membrii familiei. ”Când îi iubesc, când îi urăsc, deja când ajung la inversiune este foarte grav. Cu cât boala debutează mai târziu, cu atât este mai bine”, mai spune Gabriela Pătrășcoiu. Și schizofreniile au diferite forme, sunt schizofrenii simple unde simptomatologia este mai săracă, schizofrenia afectivă unde patologia depresivă sau maniacală este predominantă, toate sunt la fel de periculoase. ”Este schizofrenia paranoidă unde comportamentul este delirant, cu gândiri de influență, vorbește televizorul, are camere de luat de vederi, sunt acei oameni pe care de cele mai multe ori îi întâlnim vorbind singuri pe stradă”, a spus Gabriela Pătrășcoiu, șefa secției Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.
La momentul actual, pe secția Psihiatrie a Spitalului Județean sunt tratați 60 de bolnavi, exact cât este și capacitatea secției. Mai bine de o treime dintre aceștia au comportament agresiv, spun medicii care se bucură pe timpul nopții de prezența unui gardian în plus. Cât privește tratamentul pentru schizofrenie, medicul Gabriela Pătrășcoiu spune că nu sunt lipsuri la medicamente, asta pentru că sunt companii farmaceutice care fac donații frecvent în acest sector.

Vizualizări: 7,086

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: