Dă viață lutului. Un profesor din Gorj realizează busturi din pământ

Face lutul să vorbească. Un meșter popular din Târgu Jiu a îmbogățit colecția de mii de figurine din pământ cu câteva zeci de busturi de dimensiuni mai mari ale unor personalități marcante din istorie, literatură sau religie. Ana Lupu este profesor de desen tehnic, însă mare parte din timp o petrece în atelier, unde dă formă lutului.

Ana Lupu este îndrăgostită de acest meșteșug. Și-a amenajat, acasă la ea, în comuna Bălănești, un mic atelier unde modelează aproape zilnic. Câteva ore nu iese din atelierul său. Are acolo câteva sute de figurine din lut. Aproape toate scot în evidență viața simplă, de la țară. Recent, a adăugat colecției aproximativ 20 de busturi din lut, o premieră pentru ea. „A fost o provocare pentru mine. Te duc cu mintea către trecut, către istorie. Sunt români și fiecare dacă ar face ceva pentru a pune în evidență viața neamului, am încărca fiecare zi de emoție. Eu nu am studiat în domeniu. La început, mi-a fost greu. Am făcut mai multe lucrări. Am analizat ce am greșit, am evaluat singură imaginea după fotografiile vechi și atunci când au fost văzute de vizitatori, au fost recunoscute și m-am bucurat foarte mult”, ne-a mărturisit Ana Lupu.

A „modelat” mari personalități

Prima mare personalitate pe care a încercat să o modeleze din lut a fost chiar părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuși. Tot după fotografii a mai realizat busturi ale Mariei Lătărețu ori Tudor Vladimirescu: „I-am modelat pe Constantin Brâncuși, Tudor Vladimirescu, Maria Lătărețu, Decebal, Traian, Vlad Țepeș, Ion Luca Caragiale, Constantin Brâncoveanu, Ștefan cel Mare, Mihai Eminescu. Mi-am modelat și familia. Este bunica mea, tatăl meu, soțul și eu. Am modelat și personaje din religie. Am modelat trupul lui Iisus Hristos sau pe Maica Domnului. Aceasta este ultima mea lucrare. Am de gând să extind modelarea lucrărilor după fotografie. Sunt mult mai încântată de lucrările mari pentru că muncesc mai mult la ele, iar pământul trebuie să fie mai bun. Vreau să iau legătura cu niște meșteri de la Sighișoara care să-mi procure niște pământ mai fin”.

Vrea să deschidă un muzeu

Meșterul Ana Lupu are planuri mărețe. Își dorește să deschidă un muzeu în localitatea sa natală, Bălănești. Are cu ce se lăuda. Lutul parcă prinde viață în mâinile ei. „Deocamdată eu vreau să termin atelierul de modelaj și să-mi aranjez muzeul pe care l-am realizat în Bălănești. Aș vrea să fac mici expoziții chiar în curtea atelierului. Noi, meșterii, nu avem spații destinate pentru a ne expune lucrările și nici pentru a organiza anumite evenimente. Busturile se modelează greu. Modelez mai întâi miezul, după care pun material pentru a defini trăsăturile de bază, după care încep la lucrarea detaliilor. Ele stau acoperite între timp. Materialul trebuie să tragă pentru a putea lucra a doua zi, apoi a doua săptămână încep să lucrez la detalii. Am privit fotografiile de sute de ori și am învățat trăsăturile personajelor pe dinafară”, a declarat Ana Lupu.

Galerie foto






Vizualizări: 5,189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: