Un fost profesor are acasă un mic muzeu. Sute de obiective turistice, în miniatură

Un profesor pensionar din Gorj realizează adevărate minuni. Obiective turistice din toată lumea au fost reproduse, cu multă migală și răbdare, de Ionel Traian. Are 67 de ani, iar pasiunea pentru sculptură a prins viață în urmă cu mai bine de două decenii. Are acasă un mic muzeu, iar piesele de excepție sunt operele lui Constantin Brâncuși, de la Târgu Jiu, în miniatură.

„Realizez miniaturi ale obiectivelor turistice. Atracția o reprezintă operele lui Brâncuși pe care le-am realizat în miniatură. Am realizat carul țărănesc, poarta țărănească sau căsuțele. Cam tot ce se găsește la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara. Am și Casa Muzeu a lui Constantin Brâncuși. Timpul pe care îl aloc este extraordinar de mult. Îți mai trebuie îndemânare, imaginație și calități pe care nu le are fiecine”, ne-a mărturisit Ionel Traian, fost profesor de sport.

Prima sa lucrare a fost Mânăstirea Notre-Dame, de la Paris. A fost acolo, a văzut-o, i-a plăcut și a realizat și el una. Bineînțeles, în miniatură. I-a luat aproape două luni să o sculpteze.

Ionel Traian a organizat expoziții în mai multe țări, iar operele sale au fost admirate de mii de oameni. Evident, cele care au atras toate privirile, de fiecare dată, și recunoscute în toată lumea au fost Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit. „Mă ocup de acest lucru de foarte mult timp. Cred că de peste 20 de ani realizez lucrări în miniatură. Nu am făcut nicio școală specială. Îmi plăcea să cioplesc lemnul de mic și să-l modelez. Încet, încet, am ajuns la perfecțiune. Am avut expoziții în Franța, Germania, Turcia, în foarte multe instituții de cultură. Operele lui Brâncuși au fost recunoscute de toată lumea care venea să vadă expoziția”, ne-a mai declarat meșterul Ionel Traian. În colecția sa mai sunt Mânăstirile din Polovragi, Tismana, Lainici sau Prislop.

Galerie foto





Vizualizări: 3,437

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: