Datorii uriașe pentru o familie din Motru. Facturi la utilități cât o garsonieră!

Uzina de Agent Termic din Motru încearcă, fără prea mare succes, să recupereze sume importante de la motreni care au uitat să mai plătească apa caldă și căldura, chiar și ani la rând. Societatea are de încasat peste 16 milioane de lei de la datornici, dar lumea nu se înghesuie deloc la casierie. Cel mai mare debit este de peste 50 de mii de lei, aproape cât ar costa o garsonieră în municipiul Motru.

În total, UATAA are de recuperat de la motreni peste 16 milioane de lei. Sunt datorii istorice care tot cresc cu fiecare an și soluțiile lipsesc. Asociațiile de proprietari au sute de procese. Au dat în judecată proprietarii care nu plătesc dările, dar procesele înseamnă mult timp pierdut și nu toți datornicii au venituri pe care să fie pusă poprire.

Directorul UATAA a postat asociațiile datornice și pe Facebook, ca să convingă lumea să mai treacă pe la casierie. Dar în zadar. „Datoriile sunt destul de mari. Numai asociațiile de proprietari au undeva la 16 milioane de lei. Stăm destul de rău cu încasările. Într-o săptămână de încasări, au fost undeva la 60 de mii de lei, foarte puțin. Numai salariile UATAA lunar duc undeva la 500 de mii de lei. Nu mai punem la socoteală că trebuie să facem inclusiv reparațiile la cazanul de iarnă, să funcționăm cu cazanul de vară, să plătim curentul care duce la 370 de mii de lei, atât am plătit în iunie”, a spus Dorel Drăghici, directorul UATAA Motru.

Cel mai mare debit este de peste 50 de mii de lei. Cel mai mult, o asociație de proprietari are de achitat peste două milioane de lei. Directorul UATAA a mai atenționat că uzina are nevoie urgent de fonduri. Mai poate funcționa cel mult două luni cu banii pe care îi are acum în conturi.

„Avem pe teren echipe la persoane fizice să încercăm să le aducem la cunoștință, apoi să le dăm în judecată dacă nu recuperăm debitele. Trebuie să ne descurcăm. Trebuie să facem două ecrane la cazanul de iarnă. Va trebui o reparație capitală la ele. După estimări, duce undeva la 20 de miliarde de lei vechi, dar trebuie făcut, că altfel o să avem probleme în iarnă. Mai avem câțiva bani încât să putem să funcționăm o lună, două, dar va fi o problemă dacă nu recuperăm datoriile. Ne trebuie undeva la 30 de miliarde de lei vechi să putem reporni în iarnă”, a mai spus Dorel Drăghici.

Primarul Cosmin Morega a declarat că problema acestor datorii istorice este foarte greu de rezolvat. „Aceste sume au fost de zeci de ani. Sunt asociații care s-au implicat mai bine. Cinci asociații au debite până în trei miliarde, dar sunt și asociații care au peste 10 miliarde de lei vechi. Sunt bani care se rostogolesc de ani de zile. UATAA a trecut printr-o insolvență și cred că trebuia să se rezolve această problemă, dar nu s-a întâmplat asta. Oamenii aleg să nu plătească. E mai bine să mergi la mare sau la munte, să cumperi o mașină decât să plătești dările la stat și aceste utilități. Sunt și familii care chiar nu au de unde. Nici subvenția care se acordă n-ar trebui să fie plătită de toată lumea, dar Consiliul Local nu a fost de acord cu propunerea mea”, a reacționat primarul din Motru, Cosmin Morega.

Peste patru mii de locuințe și instituții publice sunt racordate la sistemul de termoficare din Motru. Aici, gigacaloria este cea mai ieftină din toată țara. 

Vizualizări: 5,204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: