De ce sunt presa și politica niște curve, pe scurt

Nu vi se pare și vouă că politicienii și jurnaliștii sunt tot mai mult pe aceeași lungime de undă? Nu vi se pare scandalos că liderul un partid pe care l-am perceput ca progresist și umanist, ca USR, să fie un homofob care spune (într-un comentariu de la o postare de ieri) că s-a abținut de la a vota pentru mizeria aia cu definirea familiei ca „bărbat și femeie” pentru că „așa i-a dictat conștiința”? Nu vi se pare îngrijorător că politica și câinele de pază care ar trebui s-o muște de cur dacă iese de pe drumul pietruit și calcă prin bălării au aceleași priorități și vor să satisfacă aceiași oameni? Nu avem politică și nu avem presă. Sigur, asta e viziunea mea. În viziunea altora, politica este o curvă și presa îi calcă pe urme cu perseverență și lipsă totală de demnitate. Dar ăștia care sunt scârbiți de modul cum se face politică și cum se face jurnalism sunt, din păcate, prea puțini. Pentru că dacă ar fi mai mulți, majoritari eventual, această mizerie ar înceta, desigur.

Pentru că nu poți să nu-i înțelegi pe politicieni și jurnaliști. Sunt de rahat pentru că li se adresează unor oameni de rahat, de care depind (unii pentru voturi, ceilalți pentru audiență). Românii sunt needucați, adică au școli proaste, sfătuitori proști, duhovnici proști. Și educația proastă te face incult, ghiolban, încuiat, fricos, mârlan, crud, egoist, hoț, agresiv, misogin, rasist și, desigur, și homofob. Ăștia sunt românii majoritari, ăștia votează cu PSD (și USR și PNL ar vrea să voteze și cu ei, că-s curve pofticioase, deh), ăștia pun mâna pe telecomandă să dea pe Antena 3 și RTV. E greu să încerci să fii și prieten cu ei, dar în același timp să vrei să-i și educi și să le spui că asta cu căsătoria între gay e o chestie la fel de umană și de firească precum aia cu negrii liberi sau ca aia, cealaltă, cu femeile cărora li s-a permis în fine să voteze. Ca să vă dau o singură țară dintre cele foarte multe în care familia e între cine vor doi adulți liberi să fie, în Africa de Sud căsătoria între persoane de același sex e legală din 2006. Da, ați citit bine și nu vă înșelați, Africa de Sud e o țară din Africa.

Revenind în România, cred că trebuie să fim foarte îngrijorați că educația se făcea mult mai bine și mai temeinic în perioada comunistă. Nu pentru că a fost o perioadă bună, pentru că în comunism era oribil. Tocmai ăsta este și faptul îngrozitor. Școlile de astăzi, după aproape trei decenii de capitalism, dau oameni mai prost pregătiți și la a fi profesionist, și la a fi om, decât o făceau într-o vreme în care elevii erau învățați să idolatrizeze un dictator. Pentru că de la educație pleacă totul. Și nu putem spera că se va schimba ceva prea curând în comportamentul adulților (referitor și la opțiunile lor de vot, și la cele de citit) dacă nu se  schimbă ceva radical în modul de educare a copiilor. Dar cine să schimbe cineva în modul de educare al copiilor, vă-ntreb? Qui prodest, vorba ceea... Că politicienilor sigur nu.

Vizualizări: 539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: